Ne postoji „slučaj Subotica“

Izvor: Politika, 18.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne postoji „slučaj Subotica“

Ako u 80 bolnica radovi proću bez problema, rešiće se i oni koji su nastali u ostalih 20 odsto, kaže Tomica Milosavljević

Prilikom rekonstrukcije bolnice u Subotici došlo je do problema zbog loše komunikacije nastale usled promene uprave bolnice i nerazumevanja detalja projekta, a ne zbog toga što je na tenderu kao najbolji ponuđač izabrana slovenačka kompanija „Smelt”, objasnio je u razgovoru za „Politiku” dr Tomica Milosavljević, ministar >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zdravlja. On je istakao da ne postoji „slučaj Subotica” i da nisu tačni navodi da neko nekome nešto duguje. Po njegovim rečima, subotička bolnica je spadala u red onih koje su imale bolje uslove, a prema prvom dogovoru bilo je predviđeno da u ovaj centar bude uloženo 1,5 miliona evra.

– Ceo projekat je zahtevan, jer je u međuvremenu utvrđeno da treba preurediti službu hitnog prijema, prijemno odeljenje i ginekologiju na prvom spratu, kao i da se obezbedi priključenje bolnice na magistralni gasovod. Elementarni red je da se poštuje to što je toliko novca uloženo u rekonstrukciju. Na insistiranje Ministarstva zdravlja poštovani su svi propisi, a projekat je izrađen u saradnji sa načelnicima odeljenja. U aprilu 2006. godine od tri ponuđača za nadzor radova izabrana je firma „Beopotez”, a o njenom postojanju od 1996. godine govori izvod iz registra, koji se nalazi u Trgovinskom sudu – istakao je Milosavljević.

On je rekao da se u jednom trenutku ukazala potreba da za dodatne radove bude izdvojen novac iz NIP-a, tako da će ukupna vrednost projekta iznositi 3,6 miliona evra.

– Ne postoji nijedan grad u Srbiji gde je uloženo ovoliko novca za preuređenje jedne ustanove. Samo za opremu dato je 833.726 evra. U toku je formiranje dijagnostičkog centra s prijemnom ambulantnom koji staje 1.526.000 evra. Treba podsetiti da je pre pet godina ovaj projekat značio slamku spasa kad je reč o preuređenju bolnice. Ako u 80 odsto ustanova radovi prođu bez problema, biće rešeni i oni problemi koji su nastali u ostalih 20 odsto bolnica – smatra naš sagovornik.

Ministar zdravlja podseća da je projekat „Hitna rekonstrukcija 21 bolnice u Srbije” nastao kao deo ugovora između Evropske investicione banke i SCG, kao i da je vredan 50.000.000 evra, a ne 2,6 miliona evra, kako se spekulisalo u medijima. Radovi su negde brzo završeni, pošto je u startu bilo jasno šta treba uraditi, a negde su zahtevi menjani.

– Prvo je rađena studija izvodljivosti, koja je podrazumevala detaljnu analizu svih bolnica u Srbiji, stanje infrastrukture i opreme. Ustanovljeni su prioriteti koji su podrazumevali da tri četvrtine novca uloži bude uloženo u građevinske radove, a četvrtina u opremu. Do danas je završena rekonstrukcija 15 bolnica, a radovi traju u pet ustanova. U bolnici u Kikindi naknadno je tražena ugradnja lifta, pa se zbog toga duže radi, u Pančevu i Leskovcu je došlo do promene namene obavljanja radova – rekao je Milosavljević.

Na naše pitanje kada će početi projekat rekonstrukcije četiri kliničko-bolnička centra, on odgovara da je cela priča pomerena za nekoliko meseci, jer sporazum o rekonstrukciji nije ratifikovan zbog političke situacije u zemlji.

– Nadam se da će posle izbora, a pre leta, ovaj sporazum biti ratifikovan. Istovremeno, planirano je da na jesen uđemo u proceduru donošenje sektorskih zakona iz oblasti transplantacije, vantelesne oplodnje, transfuzije krvi, kao i Zakona o javnom zdravlju – naglasio je Milosavljević.

On je najavio da će već sledećeg meseca prvi profesionalci u zdravstvenoj oblasti dobiti prve licence za obavljanje delatnosti, a da do sredine godine treba da bude usvojena strategija za borbu protiv masovnih nezaraznih bolesti i nacionalni program onkološke zaštite.

Ministar Milosavljević nije želeo da komentariše tešku situaciju u vezi sa dopremanjem lekova na Kosmet, već je samo izjavio da su u toku pregovori da se nađe trajno rešenje za ovaj veliki problem.

--------------------------------------------------------------------------

Predizborna manipulacija duvanskim dimom

Na pitanje da li očekuje da će se posle izbora ponovo naći na funkciji ministra zdravlja, Milosavljević je odgovorio da je manje važno ko će biti na čelu ovog ministarstva, jer je mnogo bitnije da se nastave započeti poslovi u ovoj oblasti. On smatra da nije primereno sada govoriti o tome, kada se Srbija nalazi na raskrsnici najznačajnijoj od 2000. godine.

– Neophodno je što brže članstvo u EU i nastavak diplomatske borbe za pravedno donošenje statusa Kosova. Sve stranke koje sada predstavljaju svoje programe bile su i na vlasti i u opoziciji i pokazale su šta mogu. Ja sam četiri puta polagao zakletvu za ministra zdravlja, a tek sam ove godine sklopio jedan mandat. Toliko o stabilnosti – istakao je Milosavljević.

On je istakao da će uskoro napisati otvoreno pismo javnosti i političarima da duvanski dim ne bude nešto čime će se manipulisati u ovoj izbornoj kampanji. Milosavljević je ponovio da bi cigarete trebalo da budu skuplje.

Danijela Davidov - Kesar

[objavljeno: 19/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.