Izvor: Blic, 13.Sep.2001, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne garantujem sigurnost studenata

Ne garantujem sigurnost studenata

KRUŠEVAC - Odluka prosvetnog odbora SO o povratku iz Vranja Pravnog i Filološkog, kao i fakulteta umetnosti iz Varvarina na Kosovo i Metohiju izazvala je burne reakcije kod velikog broja studenata i njihovih roditelja koji se protive ovako donetoj odluci, još u aprilu, a koja se realizuje pred sam početak same školske godine. Protivljenja su prvenstveno odnose na uslove bezbednosti. Na pitanje ko će garantovati bezbednost studentima >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i nastavnom osoblju dr Gojko Savić, rektor Prištinskog univerziteta, kaže:

- Niko nikome dole ne može da garantuje bezbednost. Ja ne mogu reći da ću studentima garantovati bezbednost. Daleko od toga, jer ne mogu ni sebi. Stalno sam na tim prostorima i znam šta se sve događa. Šta ako se dogodi tragedija? To pitanje i ja isto postavljam - kaže Savić.

Rektor Pirštinskog univerziteta kaže da je na Kosovu počela školska godina, ali da se u minule tri godine ništa loše nije dogodilo, dodajući da će fakulteti biti locirani u sredinama sa čisto srpskim življem gde ljudi normalno žive. Oni koji su doneli ovu odluku, verovatno su razmišljali i o bezbednosti studenata - procenjuje Savić. 'Ja sam tu samo da realizujem politiku koju zacrtaju državni organi'.

A problem studenata koji ne žele da se sele na Kosovo, po rečima rektora, Ministarstvo prosvete je rešilo donošenjem odluke da mogu da se ispišu i da pređu na odgovarajući fakultet nekog od univerziteta u Srbiji. Za tvrdnje da za ispisivanje treba platiti 400 maraka, Savić kaže da su 'to namerne opstrukcije', kao i 'lažne tvrdnje da nije hteo da razgovara sa studentima'.

O organizovanom potpisivanju peticije da se odluka o povratku fakulteta na Kosovo poništi, rektor prištinskog fakulteta kaže da on ima puno razumevanje, što studenti i njihovi roditelji pružaju otpor, posebno oni koji su se upisali u poslednje tri godine i 'nisu osetili život na prostorima Kosova i Metohije'. Ali da oni, koji su morali da pobegnu sa svojih ognjišta, imaju sasvim drugačiji osećaj.

- Ja sam svoju porodicu smestio u Beogradu, ali ja, ipak, odlazim u Kosovsku Mitrovicu. Znači, žrtvujem se ne za svoje dobro nego onog naroda koji je ostao tamo da živi i svih onih koji će poželeti da se vrate na Kosovo i Metohiju - rekao je 'Blicu' rektor Prištinskog univerziteta dr Gojko Savić. Mada je najavio preseljenje i rektorata u Kosovsku Mitrovicu, dr Savić je na kraju dodao da će konačnu odluku o preseljenju fakulteta doneti Vlada Srbije najverovatnije već tokom ove sedmice.

Dr Gojko Savić kaže da je novo rukovodostvo univerziteta krenulo sa realizacijom te odluke, ali da je pre toga sačinilo program. Zbog toga što Filološki i Pravni fakultet u Vranju i Fakultet umetnosti u Varvarinu, kako kaže rektor, 'rade u nešto težim uslovima', odlučeno je da se prvo oni prvi vrate na Kosovo.

- Sve je to urađeno u koordinaciji sa ministarstvom prosvete i sporta. Mi smo sa njima čitav taj program proanalizirali i na bazi njega dobili smo finansijska sredstva za adaptaciju prostora za potrebe fakulteta Kosovskoj Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku - ističe dr Gojko Savić. Lj. Petković Susret sa pomoćnikom ministra

BEOGRAD (Tanjug) - Studenti Univerziteta u Prištini traže da njihovi fakulteti ostanu na privremenim lokacijama u Srbiji i ove školske godine, pošto povratak u južnu srpsku pokrajinu još nije potpuno bezbedan, rečeno je juče u Studentskoj uniji Srbije.

Na sastanku sa pomoćnikom ministra prosvete Srbijankom Turajlić predstavnici studenata Univerziteta u Prištini dogovorili su se juče da akademcima svih godina studija bude omogućeno da odaberu univerzitet na kojem će nastaviti i okončati studije. Bolji uslovi smeštaja

Radovi na adaptaciji zgrada za potrebe ovih fakulteta su u toku, a neki su, po rečima rektora, već privedeni kraju. Planirano je da se u Zubinom Potoku do početka školske godine napravi objekat za smeštaj 120 kreveta, a do 15. decembra još 250.

- Zamislite koja je to razlika u odnosu na uslove u Vranju. Tamo je Filološki fakultet, po izjavi dekana Zorana Pavlovića, radio u samo tri učionice, iako je bilo slobodnih prostora. Čak su pojedina predavanja održavana i po hodnicima - kaže Savić. Pravni fakultet će, po rečima rektora, dobiti čitav aneks Tehničke škole, a to je prostor koji može da primi na hiljade studenata. Osim toga, studenti će dobiti i zgradu za kolektivni smeštaj od 100 do 150 mesta.

Za Fakultet umetnosti već je obezbeđen kolektivni smeštaj za blizu 100 studenata, a imaće na raspolaganju i zgradu Doma kulture sa svim pratećim objektima i plus jedan deo školskog prostora.

Po mišljenju rektora, studenti će na Kosovu imati mnogo bolje uslove za studije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.