Nauka ne poznaje granice

Izvor: RTS, 21.Maj.2017, 17:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nauka ne poznaje granice

Predstavnici Nacionalnog fonda za nauku Sjedinjenih Američkih Država u poseti su Srbiji. Cilj je da srpski i američki naučnici pronađu zajedničke teme rada, kako bi ostvarili saradnju i unapredili potencijale koje Srbija ima u nauci. Prvi susret održan je u Viminacijumu.
Da je Viminacijum jedinstveno mesto na svetu, Seta Bogosian, predstavnica američke Nacionalne fondacije za nauku koja je u poseti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Srbiji, uverila se već na prvi pogled.

"Viminacijum je veoma impresivno mesto. Mi smo čuli o Viminacijumu kada smo upoznali predstavnike, ali nismo mogli da zamislimo koliko je ovo veličanstveno. Za mene je ovo neverovatno iskustvo. Nikada u životu nisam bila bliže istoriji", kaže Seta Bogosin.
Ona će se sastati i sa naučnicima Matematičkog instituta, Elektrotehničkog fakulteta, Instituta za molekularnu genetiku i Instituta za biološka istraživanja. Ovo je prvi korak u saradnji Srbije sa gotovo najvećim fondom za nauku na svetu. Sledi povezivanje naučnika i utvrđivanje oblasti rada do kraja godine, kroz radionice.
"Radionica znači da okupimo istraživače iz Srbije i dovedemo istraživače iz Amerike iz iste oblasti. Da ih skupimo na jednom mestu, gde će oni razmeniti iskustva i znanja i iskristalisati konkretne teme na kojima će raditi.", objasnio je pomoćnik ministra za nauku Nikola Tanić.
U Arheološkom institutu već imaju spremno tridesetak imena najeminentijih američkih istraživača u oblasti arheologije, sa kojima žele da ostvare saradnju.
"Prvi predlog je da više istraživača iz Amerike učestvuje i vodi sesije na budućem Limes kongresu. Sledeće godine na Viminacijumu biće 1.000 najeminentnijih istraživača iz celog sveta", istakao je Miomor Korać, direktor Arheološkog instituta.
Saradnja sa Nacionalnom fondacijom za nauku Sjedinjenih Američkih država dokaz je da više ni nauka ne može bez diplomatije.
"Znamo da veliki broj naših naučnika živi i radi u Americi i da nije jednostavno sarađivati sa našim institucijama. Zato smo uz naše kontakte u Nacionalnom fondu za nauku Amerike i njihovim predstavnicima u Evropi, potom i sa direktorkom u Vašingtonu, uspeli da iniciramo posetu", kaže Aleksandra Drecun, predsednica Centra za nauku i inovacije "Tačka preseka".
Kada su administrativne barijere pređene i istraživačima je mnogo lakše, jer nauka ne poznaje granice.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.