Naučnik, a prva violina simfoničara

Izvor: Blic, 20.Okt.2017, 15:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnik, a prva violina simfoničara

Lozničanin Marko Tešić uspešan je u svemu čega se dotakne. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, bio je član AKUD “Lola”, kao nadareni violinista pobedio je na Carevčevim danima, a potom postao i honorarni član Narodnog orkestra RTS-a.

Postdiplomske studije nastavio je na Univerzitetu Ludvig Maksimilijan u Minhenu. I tamo je, pored redovnih obaveza, skrenuo pažnju na sebe bravuroznim sviranjem, pa je odmah zasvirao u simfonijskom orkestru minhenskog univerziteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao prva violina i tokom celog školovanja imao nastupe, uživajući uporedo u nauci i muzici. Kada su mu bila otvorena sva vrata da tu i ostane, Marko je doneo odluku da doktorat sprema u Londonu. Tamo će biti jedan od 30 učesnika velikog projekta koji obuhvata četiri univerziteta iz Evrope, Australije i SAD.

- U Bavarskoj sam najpre završio dvogodišnji master, a onda godinu dana radio na projektu „Argumentacija i rezonovanje u nauci“. Nekada sam se time bavio i po 16 sati dnevno, bilo je neprospavanih noći, meseci bez slobodnog vikenda, ali to sam želeo i zadovoljan sam postignutim - kaže Marko.

Prema njegovim rečima, master program je bio kvalitetan i pružio mu je mogućnost da se pripremi za nastavak školovanja. Bio je najmlađi član grupe u kojoj je radio na projektu, ali i to je shvatao kao izazov.

- U Minhenu sam dobio ponudu da doktorske studije završim tamo, na Institutu za matematičku filozofiju, gde sam bio na masteru, ali sam dobio i drugu da idem na Univerzitet u Londonu, Birkbek. Za Englesku sam se odlučio i tamo idem na doktorske studije iz psihologije, koje su mi logičan nastavak onoga što sam radio na projektu u Nemačkoj, iako to nije filozofija i logika. Projekat „Argumentacija i rezonovanje u nauci“ bilo je modelovanje različitih formi argumenata, dok ću sada raditi pomoću matematičkih metoda, ali i uz empirijski eksperiment - objašnjava Marko, koji je u Londonu dobio stipendiju. Od ovog meseca je stanovnik Londona, gde mu je zagarantovana stipendija za tri godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.