Naučnici upozoravaju da će zime biti mnogo hladnije

Izvor: Politika, 17.Nov.2010, 17:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici upozoravaju da će zime biti mnogo hladnije

BERLIN – Nemački naučnici su upozorili da bi jedna od posledica promene klime u svetu mogle da budu i mnogo oštrije zime u Evropi.

Mediji danas prenose ocene Vladimira Petoukova, stručnjaka Instituta za istraživanje posledica promene klime u Potsdamu da će zime u Evropi postati oštrije zbog jakih poremećaja u strujanju vazduha.

Nemački stručnjak je objasnio da se zbog globalnog zagrevanja tope ledene mase u istočnom delu Arktika, što vodi do mestimičnog zagrevanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << donjih slojeva vazduha i do poremećaja u njegovoj cirkulaciji.

"Ovi poremećaji utrostručuju verovatnoću da će narednih godina biti ekstremno hladnih zima u Evropi i Severnoj Aziji", preneo je Petoukov rezultate studije koju je načinio zajedno sa kolegama u Potsdamu.

Prema najnovijim ocenama meteorologa, "izuzetno duga i jaka zima 2009/2010. godine ili 2005/2006. godine, samo potvrđuju dosadašnja saznanja o globalnom zagrevanju, a nikako ih ne opovrgavaju".

Naučnici iz Potsdama su do zaključaka objavljenih sada došli na osnovu merenja u Barencovom i Karskom moru severno od Norveške i Rusije, gde je tokom izuzetno hladnih zima proteklih godina uočeno i, kako su ukazali, "drastično smanjenje ledenog pokrivača".

Ta pojava, kako zakljuuju, ima neuporedivo veći uticaj na velika zahlađenja tokom zime, nego faktori kojima se do sada pripisivao veliki značaj, kao što su smanjenje Sunčeve aktivnosti ili promene u Golfskoj struji.

Naučnici očekuju da će se do 2100. godine, već u zavisnosti od toga kako će se menjati količina ispuštenog uljendioksida i drugih gasova štetnih po klimu, i kakva će biti reakcija klimatskog sistema, temperatura u svetu povećati za 1,1 do 6,4 stepena Celzijusa.

Potsdamski institut za proučavanje posledica promena klime je vodeća nemačka naučna institucija koja se bavi ovom temom. Šef instituta, Hans Joahim Šelnhuber je i član Svetskog klimatskog saveta, Međuvladinog panela za klimatske promene (IPČ) koji su osnovale Ujedinjene nacije.

Beta-Ekotopia

objavljeno: 17/11/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.