Izvor: B92, 25.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici i studenti brže u EU

Beograd -- Evropski komesar za obrazovanje i kulturu nagovestio je da bi vize za EU mogle biti ukinute za studente i naučnike iz Srbije.

Jan Figel izjavio je da sutra dolazi u Beograd sa ciljem da otvori više prostora za saradnju sa Srbijom u programima EU, uključujući vizne olakšice i veći broj stipendija za studente i naučnike iz Srbije. Figel je podsetio da bi mandat Evropskoj komisiji za pregovore o viznim olakšicama sa Srbijom i regionom trebalo da bude usvojen početkom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novembra.

Evropski komesar je rekao da Evropska komisija visokom obrazovanju daje prvenstvo u saradnji sa državama jugoistočne Evrope. "Obrazovanje i kultura su od ključne važnosti zato što se time brane evropske vrednosti i bogatstvo različitosti, a to igra i presudnu ulogu za političku budućnost Evrope", istakao je.

Figel je najavio da će EU iduće godine obezbediti razmenu za dodatnih 100 studenata iz Srbije i drugih zemalja zapadnog Balkana u okviru programa "Erazmus mundus", što bi, prema njegovim rečima, trebalo da postane neka vrsta "Fulbrajtovog programa" EU.

Figel je posebno ukazao na važnost uvođenja "stalnog obrazovanja", odnosno programa "doživotnog učenja" u EU i svim partnerskim zemljama.

To je od važnosti za tehnološki napredak i tržišnu uspešnost Evrope u svetu globalnog tržišta i mondijalizacije, a od toga bitno zavise i profitabilnost i otvaranje novih radnih mesta. U tu svrhu će EU izdvojiti sedam milijardi evra u idućih sedam godina.

Evropski komesar za kulturu i obrazovanje ukazao je i na potrebu da se ojača bolonjski sistem obrazovanja u Srbiji i drugim zemljama regiona, zato što je to uslov za kvalitetnije obrazovanje i budući napredak nauke na zapadnom Balkanu, kao i u u celoj Evropi.

Evropski komesar će se sastati s predstavnicima Vlade Srbije, a učestvovaće i na regionalnoj konferenciji "Uloga obrazovanja u procesu evropske integracije".

Pred Srbijom naporan posao

Pomoćnica ministra prosvete i sporta Emilija Stanković najavila je da Srbiji u naredne četiri godine predstoji naporan posao kako bi do 2010. bio završen posao na primeni Bolonjske deklaracije.

"Tada će Srbija u obrazovanju postati deo Evrope", rekla je ona na konferenciji "Informativni dan programa Tempus za Srbiju".

Ona je rekla da je, kao jedan od najkorisnijih instrumenata za reformu i implementacije bolonjskog procesa, Tempus projekat saradnje među univerzitetima Evrope osmišljen da uspešno doprinese reformskim aktivnostima u skladu sa bolonjskim procesom.

Šef Delegacije Evropske komisije u Srbiji Žozep Ljoveras rekao je da program Tempus pomaže da se obrazovni sistem uspešno uskladi sa bolonjskim procesom.

Ljoveras je rekao da je obrazovanje jedan od prioriteta Evropske komisije i podsetio da je Srbiju tokom ovog meseca posetio evropski komesar za nauku Janez Potočnik, koji je obišao Univerzitet u Beogradu, a da će sutra doputovati evropski komesar za obrazovanje i kulturu Jan Figel.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.