Nastavnika bojkotuju i đaci i roditelji

Izvor: Politika, 18.Dec.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavnika bojkotuju i đaci i roditelji

Želim da ih primoram da nešto nauče, kaže nastavnik Dušan Žarković

Kraljevo – Krajem prepodnevne nastave, odnosno svake srede i četvrtka tokom sedmog časa, učenici 45 razreda smera trgovinski tehničar u Ekonomsko-trgovinskoj školi u Kraljevu ne ulaze u učionicu. Od ove nedelje to vreme, predviđeno za časove matematike, provode u školskom dvorištu zajedno s roditeljima. Roditelji ih, zapravo, i tako podržavaju u zahtevima „za promenu profesora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << matematike Dušana Žarkovića i pokretanje disciplinske odgovornosti protiv njega zbog neuspešnog i neprofesionalnog rada u nastavi”.

Bojkot njegovih časova 38 đaka ovog odeljenja počelo je još od prve nedelje septembra. Istina, povremeno su učenici pristajali da uđu u učionicu, recimo posle sastanka direktora škole, pedagoga, roditelja i profesora, ali je to trajalo kratko, tek nekoliko dana. Tokom tog „pomirenja” đaci su radili i jedan pismeni zadatak na kojem je čak njih 22 dobilo jedinice. Profesor nije popustio, ocenjivao je kao i uvek, kao i u drugim odeljenjima. Jedinice iz njegovog predmeta preovlađuju, posebno među budućim trgovcima. Tu ih je uglavnom po dvadeset, a u odeljenjima ekonomske struke upola manje. Sve u svemu, slabom ocenom je ocenjeno znanje oko 60 odsto učenika kojima u toj školi predaje.

Znali su to odavno đaci pomenutog odeljenja pa su odmah, početkom godine, tražili promenu profesora, a kada im je taj zahtev direktorka škole Slavica Pajović-Dukić odbila uz obrazloženje da bi to tražili i drugi, odlučili su se , eto, za bojkot nastave. Uz to, obraćali su se inspekciji, pedagogu, Ministarstvu prosvete, medijima... Po nalogu opštinske inspekcije, krajem prošlog meseca urađena je i anketa među đacima ovog odeljenja u prisustvu roditelja pa su gotovi svi izjavili da nisu zadovoljni načinom njegovog predavanja. Najčešće su to obrazlagali da „govori tiho, odbija da ponovi, nejasno i nedovoljno obrazlaže gradivo...” Inspektori su mu najviše zamerili što ne drži obaveznu dopunsku nastavu...

– Kad sam početkom godine preuzeo ovo odeljenje – tvrdi za „Politiku”

profesor Dušan Žarković – rekao sam im da ja sa dva časa nedeljno ne mogu da postignem „uspeh” prethodnika, naravno, uz kriterijum kojeg se godinama držim. Upozorio sam ih i da niko ne može popraviti moju ocenu preko tetke, prijatelja, kolege, direktora... Inače, za samo jedan na pismenom tačno urađen zadatak, od zadatih pet koje smo na času obradili, đaci ovog odeljenja dobijali su dvojke. Zašto njih 22 nije uradilo ni po taj jedan jedini mislim da je „krivo” prethodno znanje. Inače, zbog mog predmeta niko na popravnom nije ponavljao, ali želim da ih bar na neki način primoram da nešto nauče, a zašto to ne žele teško je odgonetnuti...

Direktorka škole Slavica Pajović-Dukić ne negira da, bar prema izjavama učenika, postoje nepravilnosti u radu ovog profesora.

– Međutim, one se nisu pokazale prilikom mog, a i čestog prisustva pedagoga njegovim časovima. Predstoji i poseta stručnog savetnika za nastavu matematike školi i njegovim časovima, ali da bismo činjenice mogli da utvrdimo i da donesemo adekvatnu odluku neophodno je da svi učenici prisustvuju nastavi.

U ovoj školi, kako pamte i starije generacije, profesor Dušan Žarković oduvek je važio za strogog nastavnika, a po okončanju ove ove školske godine odlazi u penziju.

M. Dugalić

[objavljeno: 19/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.