Izvor: B92, 17.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljeno suđenje "strojevcima"

Novi Sad -- U Novom Sadu nastavljeno je suđenje osumnjičenima pripadnicima Nacionalnog stroja za izazivanje nacionalne i verske mržnje.

Sedamnaestorica osumnjičenih u novosadskom Okružnom sudu terete se da su kao pripadnici neonacističke organizacije Nacionalni stroj pre oko godinu dana upali na antifašističku tribinu na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i, zlostavljanjem i ugrožavanjem sigurnosti prisutnih, izazvali nacionalnu i rasnu mržnju.

Na današnjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ročištu svedoci su potvrdili navode optužnice da su osumnjičeni 9. novembra prošle godine kao grupa došli na tribinu i da su time i svojim ponašanjem kod njih izazvali strah.

Takođe je potvrđeno i da je neko od okrivljenih bacao letke Nacionalnog stroja, ali svedoci nisu mogli tačno da odrede ko je od njih to uradio. Za sutra je predviđeno saslušanje svedoka odbrane, a za četvrtak je zakazano saslušanje veštaka i prikazivanje video snimka tribine.

Dekan Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Marija Kleut izjavila je danas da je, nakon upada grupe optuženih na antifašističku tribinu na tom fakultetu, odlučila da pozove policiju, jer je smatrala da su učesnici tribine bili ugroženi.

Marija Kleut je rekla da, pre nego što je izašla iz sale da bi pozvala policiju, nije primetila da su optuženi ispoljili nacionalnu, versku i rasnu mržnju, ali da je smatrala da su učesnici ugroženi.

Prema njenim rečima, na osnovu onoga što su joj kasnije rekli oni koji su ostali u sali, zaključila je da su optuženi pokazali nacionalnu, rasnu i versku mržnju.

"Imala sam utisak da bi se neki od tih momaka mogli i potući, a moja ugroženost bila je duhovne prirode jer je tribina bila prekinuta. Tako nešto još nije zabeleženo na ovom fakultetu", rekla je svedokinja.

Novinar Dinko Gruhonjić, koji je bio na tribini, svedočio je da je prilikom upada optuženih, koji su svi bili obučeni u crno, primetio strah kod prisutnih.

Dodao je da je nedugo po ulasku optuženih u sali nastalo opšte komešanje, galama i izvikivanje uvreda.

"Svi su larmali, ali je jedino Goran Davidović bio usmeren na profesora Milenka Perovića i njega sam doživeo kao vođu grupe. Ne znam da li su svi optuženi neonacisti, ali kada sam video da dvoje ili troje njih nacistički otpozdravljaju, zaključio sam da je u pitanju grupa neonacista", rekao je Gruhonjić.

Jedan od organizatora tribine, Ilija Kuzmanović, koji je snimao kamerom, rekao je da je za neke od momaka koji su prekinuli tribinu od ranije znao da su pobornici nacističkih ideja, dok je za Davidovića rekao da je te ideje propagirao kao vođa rok grupe "Rejzor 88", čiji je jedan od albuma nosio naziv "Himna etničkog čišćenja".

Kuzmanović je rekao da je jasno čuo kako neki od optuženih dobacuju profesoru Peroviću i prisutnima da su "jevrejske svinje, ustaške sluge i komunjare", dok je optuženog Miodraga Stefanovića prepoznao kao osobu koja je koristila nacistički pozdrav.

Svedokinja Branka Ćurčić je rekla da se uplašila nakon ulaska optuženih "jer nikada nije videla ulazak tolikog broja identično obučenih ljudi, koji su joj delovali kao neonacisti".

"Meni je bilo dovoljno da zaključim da su neonacisti jer su organizovani ušli u salu, a jedan od njih je uputio i nacistički pozdrav", rekla je Branka Churčić i dodala da su pojedini ljudi ubrzo napustili salu jer se nisu osećali bezbedno.

Suđenje se nastavlja sutra, kada bi trebalo da daju iskaz i preostali svedoci.

Ukoliko budu proglašeni krivima, pripadnici Nacionalnog stroja bi mogli biti osuđeni na zatvorsku kaznu od jedne do osam godina zatvora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.