Izvor: B92, 07.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavljen protest zatvorenika

Požarevac -- U KPZ Zabela od jutros, osim štrajka glađu, osuđenici protest pooštravaju odbijanjem radnih obaveza.

Protesti su nastavljeni i u Nišu i Semskoj Mitrovici. Kako je za B92 potvrdilo više osuđenika u KPZ Zabela od danas ne rade kuhinja i pekara, što znači potpunu obustavu spremanja hrane za osuđenike u Zabeli, ali i za osuđenice u KPZ za žene u Požarevcu. Zatvorenici traže da ih država odmah amnestira, odnosno smanji kazne, a ne nakon referenduma o predlogu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ustava u Srbiji.

U Zabeli takođe najavljuju da od sutra neće primati posete, u znak protesta zbog nedonošenja Zakona o amnestiji.

Osuđenici odbijaju da razgovaraju sa ministrom pravde Zoranom Stojkovićem i zaposlenima u Upravi za izvršenje zavodskih sankcija, rekavši da jedino pristaju na hitno vanredno zasedanje Skupštine Srbije i donošenje Zakona o amnestiji. "Ovo je pomilovanje, a ne amnestija”, kažu oni.

Osuđenici podsećaju da je Sead Spahović, dok je bio koministar pravde, pre tačno šest godina onima koji kaznu izdržavaju u Zabeli obećvao amnestiju, ali da do donošenja tog zakona ni do danas nije došlo.

Osuđenici tvrde da su obmanuti jer se sa njima mesecima pregovaralo o opštoj amnestiji, dok sadašnji predlog zakona kaže da će na amnestiju imati pravo samo oni koji kaznu ne izdržavaju zbog izvršenja teških zločina, zločina protiv čovečnosti, ratnih zločina, ubistva, pedofilije i seksualnog zlostavljanja.

Osuđenici kažu da je bilo manjih provokacija od stražara, koji su tokom noći najavljivali moguć upad Žandarmerije, ali zatvorenici kažu da oni na te provokacije nisu naseli, već su protest nastavili mirno.

Zatvorenici traže pismene garancije da nakon ovog protesta uprava neće vršiti represalije nad njima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.