Izvor: B92, 20.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastavak slučaja Ilarion

Beograd -- Veliko personalno veće VSS-a primilo rešenje za pokretanje postupka za razrešenje sudija koje su postupale u slučaju Ilarion.

Kako saznaje B92, Veliko personalno veće zahtev za razrešenje sudija primilo je u ponedeljak, a predmeti su već dodeljeni sudijama izvestiocima. Odluka o razrešenju sudija mora biti doneta u roku od 60 dana od pokretanja postupka, navodi se u zakonu.

Predsednica Vrhovnog suda Vida Petrović Škero ponovila je da je nedopustivo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i strašno da postupak traje šest godina: "Ko je i kako konkretnim postupcima doveo do zastarevanja, utvrdiće se u postupku."

Ministar pravde Dušan Petrović prošle nedelje je zatražio razrešenje troje sudija iz Novog Sada i predsednika opštinskog suda jer su odugovlačili postupak usled čega je on zastareo.

Ministar je pokrenuo postupak i za razrešenje trojice sudija Vrhovnog suda koji su u postupku protiv Ilariona postupali po vanrednom pravnom leku. Stručnjaci kažu da ne samo što je moralno problematično dozvoliti da ovakav postupak zastari, već to i košta državu.

Za slučaj Ilarion čuli su i u Savetu Evrope. Generalni direktor Direktorata Saveta Evrope za ljudska prava Filip Boaje pozvao je ministra pravde da već na sledećem zasedanju ministara Saveta Evrope u Španiji Srbija potpiše konvenciju o zaštiti dece od seksualne zloupotrebe i eksploatacije.

"Upravo sam juče razgovarao o tom užasnom slučaju koji se desio. Ova konvencija, napominjem, podrazumeva značajne mere zaštite dece koje se najviše sastoje u tome da se produže rokovi za zastarelost i teško će biti da rok istekne u ovakvim slučajevima", kaže Boaje.

Ilariona je policija još 6. juna 2001. godine privela zbog sumnje da je bludničio s desetogodišnjim dečacima u Dvorskoj bašti u Sremskom Karlovcima, a ubrzo zatim smenjen je s mesta igumana manastira Hopovo.

U optužnom predlogu, koji je Opštinsko javno tužilaštvo podnelo u decembru 2001. godine, njemu je stavljeno na teret da je iskoristio lakomislenost dečaka, koji su ga zvali "čika Jova", da zadovolji svoje seksualne prohteve.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.