Nastava u gimnaziji u Pirotu uskoro i na francuskom

Izvor: Glas javnosti, 12.Dec.2011, 07:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastava u gimnaziji u Pirotu uskoro i na francuskom

PIROT - Gimnazija u Pirotu se priprema za dvojezičnu nastavu na francuskom i srpskom jeziku a četvoro profesora posle obuke u Francuskoj intenzivno uče francuski i spremaju se da od naredne školske godine krenu da predaju, izjavila je direktorka Gimnazije Dragica Nikolić.

Nikolić je kazala da će od sledeće školske godine krenuti bilingvalno odeljenje sa 15 do 20 đaka koji će na francuskom učiti biologiju, hemiju, matematiku, informatiku i geografiju.

Pirotska Gimnazija >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << se pored Beograda, Novog Sada i Niša našla u grupi od pet škola u kojima će biti dvojezična nastava.

Projekat podržavaju Ministarstvo prosvete i nauke, Francuski institut u Beogradu i Nišu, opština Pirot i Kompanija "Tigar tajers".

Nikolić je rekla da su sve pirotske osnovne škole obaveštene o potrebi pojačanog učenja francuskog jezika jer će pored klasifikacinog ispita učenici polagati i test iz francuskog.

Ona je dodala da su vrlo ponosni što je gimnazija stala u red sa školama iz velikih gradova. "Francuski jezik se u Gimnaziji uči već 130 godina.

Imamo i desetogodišnju saradnja sa francuskom školom "Mašion" u Klermon Feranu a jedan od motiva za dvojezičnu nastavu je i što u Pirotu radi francuksa fabrika guma "Mišlen"", rekla je Nikolićeva.

Pedagoški koordinator za dvojezičnu nastavu u Francuskom institutu u Beogradu Aleksi Mesmer je izjavio da podržavaju škole u kojima se uči francuski i projekte gde se razvija frankofonija.

"Učenicima je važno da dobro nauče francuski a posle završene Gimnazije mogu da se odluče za studije i u Francuskoj. Dobiće diplomu koju priznaje francusko Ministarstvo prosvete i sa njom i znanjem francuskog moći će lakše da nađu posao", kazao je Mesmer.

Profesorka matematike i informatike Irena Vidanović smatra da je od velikog značaja za samu školu koja se našla u grupi od samo pet škola u Srbiji koje će imati dvojezična odeljenja.

Profesorka biologije Marina Mijalković rekla je da tri puta nedeljno imaju časove francuskog jezika i da se radi veoma ozbiljno.

Član Opštinskog veća zadužen za vanprivredu Boban Nikolić kazao je da opština Pirot podržava projekat i da je opština finansirala odlazak profesora na jednomesečnu edukaciju u Francusku. "Učenici koji završe ovakvo odeljenje, lakše će moći da nastave studije.

Dobićemo viši rang obrazovanja i kadove koji će moći da rade u "Mišlenu", ambasadama i predstavništvima", kazao je Nikolić.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.