Nastava književnosti i dalje služi za indoktrinaciju mladih

Izvor: Danas, 29.Dec.2015, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nastava književnosti i dalje služi za indoktrinaciju mladih

Ružica Marjanović, profesorka srpskog jezika i književnosti u Užičkoj gimnaziji, dobitnica je ovogodišnje nagrade "Vitez poziva", koju joj je nedavno dodelila beogradska nevladina organizacija Liga eksperata. Profesorka Marjanović je sa sarajevskim piscem i univerzitetskim profesorom književnosti Nenadom Veličkovićem, 2006. godine, pokrenula regionalne susrete pisaca "Na pola puta", koji se se u aprilu održavaju u Užičkoj gimnaziji.

 Pisci iz regiona gimnazijalcima >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << drže redovne časove književnosti, sa njima se druže, a uveče se priređuju javna čitanja koja, po opuštenoj atmosferi, odudaraju od uobičajenih književnih večeri. Cele školske godine učenici se pripremaju za susrete sa piscima, čitaju njihove knjige, uređuju festivalski bilten, vode razgovore sa piscima tokom večernjih čitanja.

Festival, koji je započeo kao "gerilsko" okupljanja pisaca u sedištu nekadašnje Užičke republike, kako bi demistifikovao književnost i književnike, probudio je interesovanje mladih za savremenu književnost bivšeg jugoslovenskog prostora, ali i njihovu želju da saznaju kako se živi iza današnjih granica i na koji način se promišlja o prošlosti i budućnosti regiona. Osim promovisanja regionalne savremene književnosti i čitalaštva, festival podstiče kritičko mišljenje mladih, koji su privilegovani da budu domaćini piscima od kojih su neki izgradili zavidne međunarodne karijere i nagrađivani su prestižnim književnim nagradama. Mladi Užica uspostavili su i prijateljske veze sa vršnjacima iz regiona koji, takođe, dolaze na festival i sa kojima su osnovali čitalačke klubove. Gosti festivala bili su studenti iz Sarajeva i njihove kolege sa odseka slavistike Univerziteta u Gracu.

Ocenivši da joj je veoma drago što je žiri, osim značaja festivala, prepoznao i važnost škole, profesorka Marjanović kaže da nije usamljena u nameri da mladima približi književnost, te da su su za tu nagradu zaslužne i njene koleginice iz Užičke gimnazije - Gordana Danilović, LJiljana Smiljanić, Milena Stričić, Snežana Cvetković iz OŠ "Nada Matić", kao i Nenad Veličković i Dejan Ilić, vlasnik Fabrike knjiga iz Beograda.

- Pre nekoliko godina nazivali su nas "društvo ludih čitača" i ispostavilo se da svi radimo u školi. Tokom časova književnosti shvatili smo da deca više ne razumeju jezik koji je nama bio gotovo svakodnevan, što znači da se polako razdvajaju. Razgovarali smo sa Nenadom Veličkovićem i odlučili da nešto promenimo tako što ćemo da pozovemo grupu pisaca iz Sarajeva, koji će se predstaviti gimnazijalcima i drugim srednjoškolcima. Uspostavili smo model čiji su se rezultati veoma brzo videli. Možda to izgleda kao nemoguća misija, želeli smo da poručimo da su književnost i čitanje važni kako bismo svet oko sebe gledali drugačijim očima. Današnja škola to ne nudi deci, posebno im to ne nudi nastava književnosti koja, kao i ranije, služi za indoktrinaciju mladih - kaže u razgovoru za Danas profesorka Marjanović, čiji je otac Mišo Marjanović takođe bio uvaženi profesor književnosti u Užičkoj gimnaziji.

Ona dodaje da je sadašnji program nastave književnosti u školama upotrebljiv jedino ako se teme iz književnih dela, u razgovoru sa decom, povezuju sa savremenim životom, a to, kako kaže, neminovno vodi do kritičkog odnosa prema društvu.

- Moji časovi, ponekad, podsećaju na časove sociologije, jer pokušavamo da razumemo društvo i da uspostavimo kritički odnos prema društvu, a to u školskom sistemu nailazi na dvojaki odnos - jedni kažu to je idealno, a drugi smatraju da profesor nema pravo da iznese sopstveno mišljenje. Ipak, moralna preispitivanja na časovima, kao i festival "Na pola puta" i te kako privlače decu književnosti - navodi naša sagovornica i dodaje da joj posebno godi to što se nagrada dodeljuje pojedincima koji promovišu univerzalne vrednosti i pružaju otpor mediokritetstvu.

- Školski sistem pati od svih bolesti od kojih pati naše društvo, ali to se u školskom sistemu vidi brže i jasnije nego u društvu. Nagrada mi je dala i dodatni argument da kažem neću i da to tako ne može. Ona predstavlja i veću odgovornost, jer i kada bih pristala ne nekakav lakši put, to sada ne smem da uradim zbog ljudi koji su pre mene dobili tu nagradu, poput profesora Vojina Dimitrijevića ili LJubiše Rajića i drugih - navela je profesorka Marjanović, a potom je poručila:

- Od kada su mi javili da sam dobila nagradu, stalno se preispitujem o tome šta sam uradila i šta sam mogla bolje da uradim. Sve vreme razmišljam i o Pekićevoj rečenici koju je izgovorio kada je dobio NJegoševu nagradu. Zahvalio se na nagradi i rekao da ima drugih i boljih. Zaista verujem da ima drugih i boljih, ali neko je sada primetio nas i odao nam priznanje.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.