Nasleđe neolita kao Damoklov mač

Izvor: Politika, 08.Jan.2009, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasleđe neolita kao Damoklov mač

Na tavanu zgrade paraćinskog Zavičajnog muzeja smešteno je na hiljade keramičkih fragmenata sa arheološkog nalazišta kod Drenovca, što je postalo ozbiljna pretnja stabilnosti građevine i bezbednosti zaposlenih

Paraćin – Zbog nekoliko stotina hiljada fragmenata od keramike, smeštenih u kutije koje su deponovane na tavanu Zavičajnog muzeja u Paraćinu, šestoro zaposlenih strahuje da ne dođe do urušavanja zgrade i katastrofalnih posledica. Muzeju, starom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << tri decenije, nedostaje i laboratorija za konzervatorsko-restauratorske radove, koja se sada nalazi u pretrpanoj čajnoj kuhinji, a ne postoji ni bilo kakav radni prostor.

– Jedni drugima bukvalno sedimo na glavi. Mislim da ni u jednom muzeju u Srbiji stalna postavka nije u prizemlju, tematske izložbe i kancelarije na spratu, a depo na tavanu, u podrumu i garaži. Brojni fragmenti nalaze se i u stanu škole u Sikirici – navodi za „Politiku" direktorka Zavičajnog muzeja Dragijana Ilić.

Ona kaže da je problem nastao još 2003. godine, kada su u Muzej počeli da pristižu keramički fragmenti iz doba neolita iskopani na arheološkom lokalitetu „Slatina –Turska česma" kod Drenovca. Težina iskopina nagomilanih na tavanu počela je vremenom da ozbiljno ugrožava arhitektonsku stabilnost muzejskog zdanja, pa se javila realna opasnost da se plafon uruši i da tom prilikom neko nastrada.

– Opština je u skladu sa mojim zahtevom poslala stručnu komisiju koja je procenila da je zgrada opterećena do granice izdržljivosti i bukvalno nam je rečeno da na tavan više ne smemo da stavimo nijedan iole teži predmet – kaže direktorka Ilić, dodajući da je muzej smešten u nenamenskoj građevini, zapravo najstarijoj spratnoj zgradi u Paraćinu, nekadašnjoj privatnoj kući.

– U ime naše ustanove javila sam se na konkurs Ministarstva kulture, ne bih li dobila sredstva za novu zgradu, ali smo odbijeni uz konstataciju da Ministarstvo može samo da sufinansira projekat – dodaje Dragijana Ilić, naglašavajući da je predračunska vrednost nove zgrade muzeja 4,5 miliona dinara.

– U decembru sam ponovo konkurisala kod Ministarstva kulture, i odobreno nam je 700.000 dinara. Ovih dana raspisaću tender za izbor izvođača radova, pa ćemo novu zgradu od 180 kvadrata graditi u etapama. U prizemlju bi bio depo, a na spratu kancelarije i laboratorija. Bila bih zadovoljna da do kraja iduće godine stignemo do prve ploče – optimista je direktorka Ilić.

-----------------------------------------------------------

Okamenjeni krokodil na turneji

Zavičajni muzej u Paraćinu posebno se ponosi svojom paleontološkom zbirkom. Njen najvredniji eksponat je okamenjena glava krokodila iz ledenog doba, čija starost se procenjuje na 20 miliona godina. Direktorka Dragijana Ilić kaže da takav eksponat ima samo nekoliko muzeja u Evropi, dok u Srbiji samo Prirodnjački muzej u Beogradu ima kopiju. Pomenuti eksponat je čitave prošle godine bio na turneji po muzejskim ustanovama širom naše zemlje.

Z. Gligorijević

[objavljeno: 09/01/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.