Nasilje nad decom se prijavljuje devet puta nedeljno

Izvor: Studio B, 17.Feb.2011, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nasilje nad decom se prijavljuje devet puta nedeljno

Seksualno nasilje nad decom u Srbiji se, prema podacima Incest trauma centra, prijavi devet puta nedeljno,

Seksualno nasilje nad decom u Srbiji se, prema podacima Incest trauma centra, prijavi devet puta nedeljno, a samo pet odsto građana je spremno da prijavi takvu vrstu zlostavljanja, rekla je danas direktorka tog centra Dušica Popović.

Kao ključan problem Popović je, na okruglom stolu u Beogradu, istakla činjenicu da se o toj temi u Srbiji jako malo govori, odnosno >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << da se seksualno zlostavljanje u Srbiji prijavi u samo 10 odsto slučajeva.

Zamenica zaštitnika građana za prava deteta Tamara Lukšić-Orlandić rekla je da je najteži oblik nasilja nad decom seksualno zlostavljanje koje "ostavlja dugotrajne posledice na život deteta".

Kako je navela, "u Evropi se smatra da je jedno od petoro dece u toku života pretrpelo seksualno nasilje, a to je jedna od četiri devojčice ili jedan od šest dečaka".

"Kod nas podataka o seksulanom zlostavljanu nad decom ima jako malo, pa se u Srbiji samo 10 odsto slučajeva prijavi, a smatra se da je samo tri do šest odsto otkriveno, od kojih se samo tri odsto dokaže i sankcioniše", rekla je Lukšić-Orlandić.

Prema njenim rečima, počionici su po pravilu osobe od poverenja i one koje za dete predstavljaju autoritet, a ponekad su to i starija deca koja čine nasilje nad mlađom, jer su preuzela takav model ponašanja.

"Zato ta deca ćute, pate u tišini, a ponekad je ta patnja doživotna, jer tragovi takvog vida nasilja...ostaju za ceo život", kazala Lukšić-Orlandić.

Kako je zaključeno, najbolje rešenje za smanjenje seksualnog zlostavljanja dece u Srbiji je uvođenje te teme u obrazovni plan i program, tako da deca konstantno uče - od vrtića do fakulteta.

Nevladina organizacija Incest trauma centar pokrenula je inicijativu da se tema seksualnog nasilja uključi u sistem obrazovanja, kao dodatak predmetu "Građansko vaspitanje" u okviru nacionalne kampanje protiv seksualnog nasilja "Ja koju/kojeg niko ne poznaje".

Zahtev inicijative prosleđen je Ministarstvu prosvete koje je u septembru prošle godine odgovorilo da je "zahtev upućen u Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja radi davanja stručnog mišljenja" i od tada nisu dobili nikakav odgovor.

Projekat Incest trauma centra "Ja koju/kojeg niko ne poznaje" do sada je podržalo 119 različitih organizacija i ustanova, od kojih je 57 državnih institucija.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Nasilje nad decom se prijavljuje devet puta nedeljno

Izvor: Vesti-online.com, 17.Feb.2011

Seksualno nasilje nad decom u Srbiji se, prema podacima Incest trauma centra, prijavi devet puta nedeljno, a samo pet odsto građana je spremno da prijavi takvu vrstu zlostavljanja, rekla je danas direktorka tog centra Dušica Popović...Kao ključan problem Popović je, na okruglom stolu u Beogradu,...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.