Nasilje nad decom se ne prepoznaje na vreme

Izvor: RTS, 20.Nov.2017, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nasilje nad decom se ne prepoznaje na vreme"

Deca su naša briga svih 365 dana, a u svetu se obeležava njihov dan. To je još jedna prilika da se ukaže na prava deteta i na to kako da ih zaštitimo. Zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost Gordana Stevanović kaže za RTS da je neophodno na vreme prepoznati nasilje i da sistem učini sve da to nasilje spreči.
Od 294 pritužbe koje su u ovoj godini upućene Zaštitniku građana >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u oblasti prava deteta, trećina se odnosi na nasilje nad decom, između ostalog i vršnjačko nasilje. Gordana Stevanović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekla da je problem to što ne prepoznajemo na vreme prve signale nasilja nad decom.

"Tek kada eskalira, kada imamo neprijatnu situaciju, onda se društvo zapita šta se to desilo, zbog čega ima nasilja nad decom. Česti su problemi međusobne nesaradnje, nekomunikacije nadzornih sistema. Znači, ako imamo saznanja u obrazovnom sistemu o prvim pojavnim oblicima nasilja, treba da uključimo sve aktere u sistemu - svako da blagovremeno reaguje i onda možemo očekivati da imamo smanjeno nasilje među decom", ističe Stevanović.
Dodaje da se mora voditi računa i o zaštiti dece, kada se nasilje desi. To se odnosi i na onu decu koja nasilje vrše.
"Koji su to uzroci, zbog čega ta deca vrše nasilje, jer često razmišljamo samo o tome kako da ih kaznimo, kako da ih izolujemo iz društva. Sa druge strane, onoj deci koja su pretrpela nasilje treba pružiti adekvatnu podršku da prevaziđu traume", kaže Stevanović.
Podseća i da deca često prisustvuju, ali i trpe nasilje u porodici.
"Nasilje nikada ne eskalira samo od sebe, u prvom trenutku. Ima dosta pojavnih oblika. Svako od nas treba da reagije na prvi znak koji primeti. Nažalost, u velikom broju postupaka koje je vodio zaštitnik građana - u 14 slučajeva femicida, u 12 slučajeva su sistemi imali neka saznanja da se dešava nasilje, znači mogli su da reaguje", navela je Stevanović.
Ističe da to možda ne bi sprečilo ubistvo, ali bi značilo da porodicama može da se pogleda u oči i kaže da je sistem uradio sve što je mogao.
Dodaje da u Srbiji postoji "solidan zakonodavni okvir", ali da se postavlja pitanje da li svi reaguju na pravi način i pravovremeno.
"Imamo posebno ranjivu grupu dece, ona koja su teško bolesna, žrtve nasilja, seksualnog zlostavljanja, koja žive i rade na ulici... Susrećemo se sa decom koja dođu da nam peru šoferšajbne i koja su podložna raznim trgovinama i zloupotrebama i onda se postavlja pitanje zašto ta deca nisu u školi", navodi zamenica zaštitnika građana za prava deteta i rodnu ravnopravnost.
Ističe da se mora raditi na prevenciji i da svi u društvu, uključujući medije i škole, moraju pričati o nasilju nad decom. I to, kako kaže, 365 dana u godini, a ne samo kada se nešto desi da se pitamo ko je kriv.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.