Izvor: RTS, 28.Okt.2020, 00:46

Nasilje nad decom i rani dečji brakovi najveći problem u marginalizovanim porodicama

Rezultati istraživanja koje se svakih pet godina sprovodi u više od stotinu zemalja kod nas pokazuju da, kada je reč o deci iz najsiromašnijih, marginalizovanih porodica, ima napretka ali da su i dalje najveći problem nasilje nad tom decom i dečji brakovi.
Prešli smo dug put u smanjenju razlika, međutim dok god ima dece koja umiru po rođenju, nisu vakcinisana, ne idu u školu ili trpe nasilje, posao nije završen. Ta deca obično žive u ruralnim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sredinama, u porodicama gde ima nasilja, a roditelji su neobrazovani.

"Čak 25 posto dece u opštoj populaciji nema adekvatnu ishranu. Manje od polovine dece iz romskih naselja ima minimalno raznovrasnu hranu, a samo 40 odsto njih adekvatnu ishranu. U romskim naseljima vidimo da je sada obuhvat vakcinacijom 63 odsto, i to je značajan napredak u odnosu na prethodni period", kaže Nadežda Bogdanović iz Republičkog zavoda za statistiku koji je u našoj zemlji sprovodio istraživanje.
Veliki problem i dalje su rani, dečji brakovi i nasilno disciplinovanje dece, kaže direktorka Unicefa u Srbiji Dejana Kostadinova.
"Najisključenija deca i dalje zaostaju za svojim vršnjacima. Sve značajnije postaje mentalno zdravlje mladih i zaštita životne sredine", tvrdi Kostadinova.
Deca iz siromašnih porodica, ređe idu u vrtić. To, prema istraživanju, ima veze i sa obrazovanjem majke. Obrazovane žene u gradovima vode više računa i o sopstvenom zdravlju.
"U odnosu na prethodno istraživanje, u Srbiji samo 18 odsto žena koristi savremena, pouzdana kontraceptivna sredstva, što je slično kao u susednim zemljama, ali manje nego u razvijenim evropskim zemljama. Podaci su još lošiji kod Romkinja, adolescentkinja. Posebno pitanje je odlučivanje samih žena o reproduktivnom zdravlju i to je pitanje rodne ravnopravnosti", objašnjava direktor UNFPA za Srbiju Džon Kenedi Mosoti.
Više od 50 odsto Romkinja uda se pre punoletstva i odustane od školovanja. To je samo jedan od mnogih problema najveće manjinske zajednice u Evropi. Pitanje njihove ugroženosti nisu rešile ni najrazvijenije zemlje.
"Vidimo da se u poređenju sa prošlim izveštajem, 2014. godine, udvostručio broj Romkinja koje pohađaju srednju školu, ali je istovremeno stopa ranih dečjih brakova i dalje visoka, a samo sedam odsto romske dece pohađa predškolsko obazovanje", navodi ambasador i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.
Istraživanje je pokazalo i da je 45 odsto dece do 14 godina izloženo nasilju u kući. U romskim naseljima čak - 67 odsto.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.