Naše uniforme zaplenio Kfor

Izvor: Politika, 05.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naše uniforme zaplenio Kfor

Niš – Priprema lažnog upada Vojske Srbije na teritoriju Kosova i Metohije nije nikakvo iznenađenje. To je samo jedan od mogućih scenarija kojim bi bila destabilizovana situacija u južnoj srpskoj pokrajini, a kojim bi Srbi i Srbija bili proglašeni remetilačkim faktorom i krivcima za neželjene događaje, incidente i nepoštovanje postojećih dogovora i sporazuma. Ovo je za "Politiku" rekao pukovnik Momir Stojanović, bivši načelnik Vojno-bezbednosne agencije, naglašavajući da se može >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << očekivati da će u narednih mesec dana, do 10. decembra i kraja mandata pregovaračke "trojke" o Kosovu, biti pokušaja novih provokacija. Pukovnik Stojanović, koji se više od dvadeset godina analitički bavi upravo problemima na Kosovu i događajima u Pokrajini i koji je svojevremeno među prvima ukazivao na ono što se kasnije i događalo, posebno ističe:

– Navodni upad srpske vojske na teritoriju Kosova sigurno bi bio organizovan da nije otkriven i sprečen. Jedino se postavlja pitanje otkuda onima koji bi pristupili jednom ovakvom scenariju i lažnom upadu oprema – oružje koje bi sigurno bilo predstavljeno kao da je srpske vojske, i svakako uniforme, u koje bi bili obučeni oni koji bi glumili naše vojnike i na taj način prevarili svetsku javnost. Odgovor je vrlo prost i jasan. Posle povlačenja naše vojske, tada VJ, sa područja Kosova i Metohije, u junu 1999. godine, sigurno je ostao neispražnjen jedan broj manjih magacina u Pokrajini. U tim skladištima ostale su uniforme i obuća za vojsku. No, to sigurno nije bilo mnogo, može se reći da je u pitanju samo minimalna količina. I ne zna se ko je sve došao do toga i prisvojio. Veći su problem stalne akcije Kfora, koji uporno pretresa srpske kuće i oduzima sve sa opravdanjem da se ne sme posedovati. Tu, svakako, ne treba zaboraviti da je i veliki broj pripadnika rezervnog sastava naše vojske ostao da živi na Kosmetu. Od njih se oduzima sve ono što su možda sačuvali i nisu ga se oslobodili. Mislim na uniforme i drugu odeću i obuću.

Posebno je pitanje oružja, kaže pukovnik Momir Stojanović:

– Ranijih godina, pa i ne baš davno, bilo je provala i krađa oružja u magacinima kasarni naše vojske. Bilo je, čak, i takvih slučajeva da su mnogi u mutnim vremenima švercovali oružje na Kosovo, a mnogi Srbi u Pokrajini su se iz straha za svoju bezbednost i sigurnost naoružavali. Najviše su oružje kupovali Albanci s Kosova, drugi deo je zaplenjen od Srba u Pokrajini, a upravo najveći deo naoružanja je ono koje je posedovala nekadašnja ili koje i sada ima naša armija – rekao je za "Politiku" pukovnik Momir Stojanović.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.