Naše puške za američke lovce

Izvor: Blic, 01.Apr.2009, 06:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naše puške za američke lovce

"Zastava oružje" je proizvela prvi karabin visoke klase koji je pod oznakom LK M 808 predstavljen na sajmu oružja u Nirnbergu (Nemačka). Ovo oružje, namenjeno lovcima, razvili su u potpunosti kragujevački konstruktori, i predstavlja "skup najboljih rešenja" u industriji oružja.



Prema rečima Aleksandra Mladenovića, direktora razvoja u "Zastava oružju", ovaj karabin ima pet bitnih inovacija u odnosno na dosadašnje i već se razmišlja o serijskoj proizvodnji. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Počele su pripreme, a proizvodnja na veliko trebalo bi da počne u junu ove godine, zato što postoje ugovorne obaveze da se ovo oružje uskoro isporuči američkim kupcima.

- Novi karabin koji smo napravili je zasnovan na "mauzer" sistemu koji mu garantuje izdržljivost i pouzdanost. Mi smo napravili promene na zatvaraču koje omogućavaju da se oružje repetira brzo i bez ikakvih kočenja. Druga inovacija je potpuno nov mehanizam za okidanje sa dvostrukim dejstvom, odnosno sa dve sile okidanja (od 1,3 i 0,4 kilograma). To znači da je pri manjoj sili dovoljan blagi dodir na okidač da se zrno ispali, pa je preciznost gađanja daleko veća, kaže Mladenović.

Mirko Ćirković, jedan od glavnih projektanata novog karabina, koji će uskoro biti ponos srpske industrije lovačkog naoružanja, tvrdi da je na njega montirana i "vinčester" kočnica, koja je popularna u SAD i ima izuzetne karakteristike sa tri stepena. Tu je, prema njegovim rečima, i nešto što do sada niko u svetu nije napravio - "pikatini" šina za montiranje optičkog nišana izrađena zajedno sa sandukom iz jednog komada metala. Tako je, jedinstvenim rešenjem, dobijen mnogostruko precizniji karabin jer se ose nišana i oružja poklapaju bez odstupanja."

Novi "zastavin" karabin ima i odvojiv okvir za municiju, u koji staje pet metaka. To omogućava lovcima da sa sobom ponesu više okvira sa različitom municijom, koje mogu brzo, pritiskom na jedno dugme, da menjaju u skladu sa vrstom divljači koju love.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.