Naše cveće ide u Evropu

Izvor: Blic, 09.Nov.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naše cveće ide u Evropu

Zaposleni u „Simpo cveću" u Vranjskoj Banji ni za pedalj neće odustati od nastojanja da povrate stari sjaj ovog preduzeća, koje traje i opstaje više od četiri i po decenije. Do ratova i raspada Juge, ova firma slovila je za najvećeg proizvođača cveća na Balkanu.

Od svekolike krize, posebno tranzicije, nije bilo imuno ni ovo zavisno preduzeće vranjskog „Simpa", u kojem o proizvodnji i prodaji rezanog i saksijskog cveća, povrća i ukrasnog bilja brine 68 radnika. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Zahvaljujući rekultivaciji 22.500 kvadrata zemljišta u četiri staklenika, remontu sistema za grejanje i zalivanje, mehanizacije i transportnih sredstava, najveći srpski proizvođač cveća na dobrom je putu da bez premca ponovo bude „naj" i na Balkanu.

Direktor „Simpo cveća" Slađan Veličković i njegovi saradnici uveliko kuju planove za izvoz u zemlje Evrope. To drugim rečima znači da ova firma stremi da u dogledno vreme po proizvodnji cveća i ukrasnog bilja bude rame uz rame s elitom kao što su Holandija, Italija, Mađarska, Bugarska, Ekvador i Obala Slonovače.

– Ove godine imali smo značajne poduhvate kako bismo kraj poslovne godine dočekali s pozitivnim finansijskim rezultatima. Teška ekonomska situacija u proteklih petnaestak godina dovela je do nedostatka novca za održavanje opreme, sistema za grejanje i zalivanje, mehanizacije i transportnih sredstava. Dug period eksploatacije poljoprivrednog zemljišta, opterećenog sadnjom različitih kultura bez odgovarajućeg tretmana veštačkim đubrivima i zaštitnih hemijskim sredstvima, doveo je do osiromašenja hemijskog sastava zemljišta zbog odsustva hranljivih materija. U zemlji i biljkama pojavili su se i bakterije i mikroorganizmi, što dodatno ugrožava zasade cvetnih i povrtarskih kultura – kaže Veličković, i dodaje da su osim rekultivacije zemljišta, instalirali sistem za prihranu i zalivanje na površini od 15.000 kvadrata za proizvodnju povrća. Renovirali su i proizvodne hale za prihvat zasada gerbera na površini od sedam hiljada kvadrata, a trenutno je u toku rekultivacija još 7.500 kvadrata zemljišta pod staklom.

Zahvaljujući ovim poduhvatima, povećan je broj zasađenih cvetnih kultura. Proizvodnja kale i gerbera povećana je na 40.000, a strelicije na 15.000 biljaka. Inače, strelicija je zaštitni znak preduzeća. Banjski cvećari planiraju da ove godine proizvedu preko 820.000 strukova rezanog i 25.000 saksijskog cveća. Ovogodišnji učinak biće veći u odnosu na lanjski za 42 odsto. Proizvodnja cveća težak je, ali veoma unosan posao, o čemu svedoči podatak da u ovoj firmi očekuju prihod od 600.000 evra. Ljubitelji cveća u Srbiji biranim rečima govore o kali, gerberu, streliciji, anturiji, palmama, fikusima, begonijama, filadendronima, krotonima i drugom rezanom i saksijskom cveću iz Vranjske Banje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.