Naša pošta (№ 8)

Izvor: Vostok.rs, 14.Jun.2013, 14:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naša pošta (№ 8)

14.06.2013. -

Dejan Mitevski: Na programu je nedeljna emisija po pismima slušalaca Naša pošta. Pred mikrofonom je autor i voditelj programa Lena Jegorova.

Jelena Jegorova: I moj kolega spiker Dejan Mitevski

Jelena Jegorova:  Dobro veče, poštovani slušaoci! Konačno smo dočekali pravo leto. Naravno, za vas, stanovnike toplog juga Evrope, moje oduševljenje će se učiniti neumesnim. Ali pomislite: leto nije amo sunce, plavo nebo i mogućnost da se nose lake >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << haljine. Leto je za mnoge i moje i vaše sugrađane još i odmor, što znači mogućnost odlaska na putovanje. Dobili smo jednostavno dve karte za leto – reči ove pesme počinješ da pevušiš dok pretražuješ sajtove raznih aviokompanija. Ali avaj, obećana karta koja će te odvesti do toplog mora, palme i bezbrižnog odmora košta već prosto neverovatno skupo.

Dejan Mitevski: Može se odabrati drugi pravac, krenuti u Norvešku, na primer. Tamo ima takođe more, fjordovi, ribolov.

Jelena Jegorova: Ribolov i hladno more ne vole baš sve žene, znaš?

Dejan Mitevski:  Tada postoje dva puta: ili kupovati karte za nekoliko meseci pre putovanja, ili dočekati kada tehnologije koje je razradila moskovska laboratorija Aerokompozit budu puštene u serijsku proizvodnju. Da podsetimo, u jednoj od naših emisija smo govorili o najnovijim razradama kompanije koja predlaže da se elementi krila aviona prave «od karbonskih materijala po novoj tehnologiji vakumske infuzije. Osnovna razlika od aluminijumskog krila je u tome što je proizvod urađen bez i jednog spoja i dodatnog sklapanja. Pri tome za razliku od aluminijuma ovaj deo je težak ne 200, već svega 50 kilograma. Bez obzira na relativnu lakoću, ovaj fragment krila može da izdrži opterećenje od skoro 2 hiljade tona. Pored toga, avion sa takvim olakšanim krilima može da lebdi u vazduhu poput jedrilice. Zato motori rade manje. Što omogućava da se uštedi na letu 40% goriva. Znači, štedi se novac putnika.»

Jelena Jegorova: Upravo na to Ivan Spasić je primetio na Fejsbuku: : «Tih 40% ide u džepove gazdi. Niko neće smanjiti cene».

Dejan Mitevski: Kao prvo, do tada dok proizvodnja ovakvih aviona bude serijska, siguran sam, skočiže cene i goriva, i usluga, i Bog zna čega još. Uz to na repliku Ivana Spasića sledi odgovor Branislava Jakovljevića: «Ona je tvrda i dobra, idealan je materijal za montazne mostove, jer je otporna na soli i kiseline, kao i na promene temperature, glacanjem se stvara efekat kristala, tako da voda niz nju idealno klizi. Odlican materijal, ali skup. Tako da smanjenje u aero transportu mogu da ocekuju samo kompanije, koje ce tu ustedu, trositi na ceni karbonskih plastika».

Jelena Jegorova: Sasvim pravedno. Tako da, prijatelji moji, za one koji žele da uštede ostaje samo prvi put koji je ukazao moj kolega: uraditi sve unapred.

Dejan Mitevski: Da, kako glasi narodna mudrost: Pripremaj sanke leti, a kola zimi.

Jelena Jegorova: Teško je govoriti o savremenoj pojavi kao što je Internet.

Dejan Mitevski: Ne brini se, Lena! Mi ne planiramo da govorimo o problemima vezanim za „uznemirujuću nervozu društvenih mreža“. Između ostalog, takva dijagnoza uvek može da se izbegne ako se dozirano šeta svetskom mrežom.

Jelena Jegorova: Dozirano? Na primer da se čuje emisija Glasa Rusije i ostavi svoj komentar na Fejsbuku?

Dejan Mitevski: Ti se naravno šališ. Ali emisija koja je bila posvežena teškim posledicama suvišnog boravka u društvenim mrežama uzbudila je mnoge. Ne treba mešati, kako nam je pisao Vladimir Grebcov, društvene mreže i Internet. A mogućnosti koje on otvara korisniku zaista su neverovatne. Gordon Flašstar, naš stalni gost na Fejsbuku, piše: «Internet je globalni planetarni um čovečanstva u kome se susreću neznanje i saznanje,laž i istina,želje i mogućnosti,poslovni saradnici i konkurencija,početnici i profesionalci,gluposti i mudrosti..samo ako se BESCILJNO ne utopite u moru bezvrednih svakodnevnih prolaznih informacija i beskorisnih radnji, unapređujete i sebe i svet. Naša planetarna društvena dinamika je takva da ako je ignorišete odvešće vas u kolektivni ćor sokak u kome individualno stradamo..internet jeste opterećenje kada nastane izazov neke neodložne potrebe trenutka na koju "morate" odgovoriti radi harmonizacije svojeg ili društvenog stanja mnjenja,rada i života.»

Jelena Jegorova: Posle svega rečenog ostaje mi samo da pozovem naše slušaoce da aktivnije koriste Internet kako bi ostavljali svoje komentare, pitanja, želje, koje bismo mogli da razmotrimo u emisiji Naša pošta. Neka globalni planetrni um posluži u svrhu poboljšanja emisija Glasa Rusije, neka ih učini zanimljivijim i korisnijim.

Izvor: Glas Rusije, foto: SXC.hu    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.