Izvor: Blic, 17.Apr.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naša birokratija koči Nemce

Naša birokratija koči Nemce

Andreas Cobel, nemački ambasador u Beogradu, istakao je da se u Srbiji mora obratiti veća pažnja na strane investitore, jer su u poslednjih nekoliko nedelja dve nemačke kompanije odustale od pregovora sa Srbijom i okrenule se Bugarskoj, a tri velike nemačke firme se suočavaju s problemima u Srbiji, saopšteno je iz kabineta Miroljuba Labusa, potpredsednika Vlade Srbije, nakon sastanka održanog povodom sporazuma o pridruživanju Evropskoj uniji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koji je okvir za reforme u našoj zemlji.

Cobel za 'Blic' otkriva svoje stavove o poslovnoj saradnji između Nemačke i Srbije. Koje nemačke kompanije su imale problema da investiraju u Srbiju?

- Ne mogu vam to reći, jer je reč o detaljima sastanaka koji se obavljaju iza zatvorenih vrata sa zvaničnicima srpske vlade, iako su oni već izneli neke informacije bez moje saglasnosti. Ali, generalno govoreći, mislim da nemačke kompanije imaju iste probleme kao i druge stane firme u Srbiji. Dešava se da kompanije hoće da ostvare grinfild investicije i da se susreću sa otežavajućim okolnostima da to učine.

Šta mislite o bilateralnoj poslovnoj saradnji Srbije i Nemačke?

- Mislim da je bilateralna saradnja veoma jaka. Nemačke kompanije imaju velike investicije ovde, oko 500 miliona evra za poslednjih pet godina. Nemačka je drugi po veličini trgovinski partner Srbije. Baza je veoma dobra, ali se mora raditi na unapređenju. Šta po vašem mišljenju treba učiniti da investiciona klima u Srbiji bude bolja?

- Najvažnije je da sednemo zajedno, da razgovaramo i saglasimo se šta je najbolje kako bi se investiciona klima u Srbiji popravila i unapredila. Nemačke kompanije su veoma zainteresovane da posluju u Srbiji i da imaju domaće poslovne partnere. Ali moraju se prevazići birokratske prepreke. A na koji način srpska vlast može tome da doprinese?

- Mislim da mora biti bolja koordinacija između različitih nadležnih institucija i ministarstava kada je u pitanju donošenja odluka. Sve bi moglo da se radi brže i fleksibilnije. Jer, iako ministri odluče da je nešto dobro, to se ne može administrativno brzo završiti. Treba i pravni sistem da bude ojačan. M. J.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.