Naš prozor u svet

Izvor: Politika, 23.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naš "prozor u svet"

Najveći amanet koji nam ostavlja jeste njegova ljudska i profesionalna širina

Povodom smrti novinara Dušana Simića, juče je u redakciji "Politike", u prisustvu kolega i članova porodice, održana komemoracija. O profesionalnom radu Dušana Simića govorile su njegove kolege Milan Mišić i Bora Erdeljan. Simić je bio čovek koji je dobijao teške radne zadatke, kazao je Mišić, a u vreme kada nije bilo interneta spoljnopolitički izveštači obezbeđivali su "prozor u >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << svet".

– U istoriji "Politike" budući hroničari ispisivaće njegovo ime kao čoveka koji je predvodio štrajk početkom devedesetih godina. U penziju je otišao 1997. godine, ali nemirnog duha, kakav je bio, nije mogao samo da čita novine a da ih ne stvara. Postao je urednik agencije SENSE u Briselu, a zatim i urednik lista "Danas". Pamtićemo ga kao čoveka liberalnih pogleda, demokratski nastrojenog, proevropski orijentisanog – podsetio je Mišić.

Izveštavao je iz 30 zemalja Evrope, Azije, Afrike i Sjedinjenih Američkih Država. Novinarsku karijeru započeo je u "Borbi", a u "Politiku" je došao 1970. godine. Bio je urednik spoljnopolitičke i kulturne rubrike našeg lista, dopisnik iz Londona i Njujorka. Osamdesetih godina postao je urednik NIN-a koji tada beleži značajan porast tiraža i ugleda.

"Najveći amanet koji nam ostavlja jeste njegova ljudska i profesionalna širina. Pokazao je neverovatnu vernost profesiji, jer u novinarstvu ima dolazaka i odlazaka koji su deo političkog dogovora, a on, i ako je imao takva iskušenja, nikada nije ni pomišljao na to", rekao je Bora Erdeljan.

Komemoracija povodom smrti novinara i nekadašnjeg predsednika Foruma za međunarodne odnose i potpredsednika Evropskog pokreta u Srbiji Dušana Simića održana je juče i u Nezavisnom udruženju novinara Srbije.

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Živorad Kovačević podsetio je na profesionalnost, svestrano obrazovanje i izuzetnu upućenost Dušana Simića u sve detalje spoljnopolitičkih odnosa. Prema rečima Kovačevića, kao novinar, Simić je "uvek nalazio prave sagovornike, a iz njegovih pitanja moglo se naslutiti njegovo veliko znanje i upućenost" u detalje međunarodne politike.

Kovačević je podsetio i na jedan od Simićevih poslednjih poduhvata, časopis "Međunarodni forum", istakavši da je zahvaljujući njegovom velikom trudu i profesionalizmu taj magazin stekao ugled za samo nekoliko brojeva izlaženja.

A. LJ. M.

[objavljeno: 23.12.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.