Napuštena sela osvaja divljač

Izvor: Politika, 12.Dec.2012, 13:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napuštena sela osvaja divljač

U najrasprostranjenijem valjevskom selu Miličinici vršljaju čopori šakala, vukovi, jazavci, kune, a primećen je i ris dok u Tamnavi caruju lisice i podivljali psi od kojih su mnogi nastali ukrštanjem sa vukovima

Valjevo – Jedna nevolja nikada ne ide sama. U sve proređenijim valjevskim selima koja se poput rečnog toka odlivaju prema gradovima, oni retki meštani koji su ostali na ognjištima u poslednje vreme naprosto se „guraju” sa divljim životinjama. Ne >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << samo što ih sreću i viđaju po zaparloženim njivama i zapuštenim voćnjacima, već im pojedine zveri dolaze ispred vrata, jer takav ambijent osećaju kao svoj prostor. Među tim nezvanim „gostima” pojavljuju se čak i oni za koje su mnogi mislili da ih nikada uživo neće videti, kao što su: šakali, vukovi, kune ili ris.

 Zabrinutost zbog toga nedavno je podigao događaj u domaćinstvu Slobodana Pavlovića iz sela Miličinice. Po njegovim rečima, u oboru, na svega par metara udaljenosti od kuće, sa prvim sumrakom, bez blejanja ili slične uznemirenosti, ali i bez laveža osetljivih pasa, još uvek nepoznate divlje životinje zaklale su mu 11 ovaca. Veterinar koji je napravio zapisnik na osnovu tragova koji su zatečeni na licu mesta procenio je, ali ne i potvrdio, da su to mogli da budu vukovi ili šakali. Inače, lovci iz ovog kraja kažu da u Miličinici šakal nije viđen do pre tri godine, kada se mislilo da su u prolazu. Minule zime, uz visoke snegove, kada su na vezu priklana dva psa, znalo se da je to „rukopis” šakala. Dakle, ovaj prevejani lovac odomaćio se na ovom prostoru i sa njim treba očekivati nove neprijatnosti i iskušenja.

 – Nije nikakvo čudo niti iznenađenje što se ovo događa u svojevremeno najvećem i najnaseljenijem selu u celom Kolubarskom okrugu. U selu su ostali mahom stariji ljudi, a zemlja bez mladosti i snage osuđena je na propast. Vlada mišljenje da divlje zveri neće tamo gde se gase ognjišta, jer navodno nemaju hrane. To nije tačno, one upravo na takvom prostoru nalaze sigurno utočište. Lisice, kune i jazavci koji su najbrojniji prave ljudima veliku štetu, jer im kolju živinu, a tamo gde su lisice prisutan je i strah od prenošenja besnila. Žao mi je što umesto ljudi selo osvajaju divlje zveri i sve me ovo podseća na onu izreku: „Došli divlji da oteraju pitome” – kaže vremešni Miodrag Janković, poznatiji pod nadimkom Žukov, koji je svojevremeno bio rukovodilac zemljoradničke zadruge u Miličinici. Inače, u većini sela u valjevskom kraju tamo gde postoje mlade voćne sadnice može se primetiti da su obavijene čvrstim plastičnim mrežama. Objašnjeno nam je da to čine zbog velikog broja srneće divljači koja tokom večernjih časova naprosto „korzira” seoskim ulicama i sokacima. Kako ih zakon štiti, umesto sačmare meštani mogu jedino da „potegnu” pištaljke ili da ih udaranjem u šerpe upozore da se vrate tamo odakle su došle.

Sa divljim životinjama problema imaju u selima podno venca valjevskih planina. U nameri da se zaštite, oni na nestručan, ali i nedozvoljen način postavljaju otrovne mamce izlažući opasnosti domaće životinje a neposredno preko njih i sebe. Na području Tamnave u upsko-lajkovačkoj opštini seljani najviše nevolja imaju sa lisicama i podivljalim psima. Sela na obodu Kolubarskih rudnika posebno su ugrožena od lisica, jer napušteni ugljenokopi su njihova glavna stecišta iz kojih se skoro svake godine pokreće opasna bolest – besnilo. I dalje se u upskim selima Vrelo i Banjani prepričava događaj kada je u roku od nekoliko dana poklano više ovaca, koza i krava od strane zveri koja je kao skalpelom i bez kapi krvi počinila pir. Posle duge potrage ispostavilo se da je to učinio predvodnik čopora podivljalih pasa koji je nastao ukrštanjem sa vukom. Naime, u to vreme jedan Ubljanin je u improvizovanom kavezu i boksovima držao nekoliko vukova, kojima je posle silnih kritika pa i pretnji od komšija i meštana, najverovatnije, otvorio vrata.

Budo Novović

objavljeno: 12.12.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.