Naplata štete auta u inostranstvu

Izvor: B92, 19.Jun.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naplata štete auta u inostranstvu

Beograd -- Građani koji u inostranstvo idu kolima treba da ponesu "zeleni karton", koji garantuje da će šteta na putevima u drugim zemljama biti plaćena.

U većini evropskih zemalja, za razliku od Srbije, izlazak policije na mesto sudara nije predviđen. Policija dolazi samo u slučaju težih saobraćajnih nesreća. Uobičajena praksa u inostranstvu je da domaći vozači razmene svoje polise osiguranja ili da se prepišu podaci sa "zelenog kartona" ako je u nezgodi učestvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i strani vozač. Ostalo obave osiguravajuće kuće.

Popunjava se i obrazac, koji ima karakter protokola važećeg za većinu evropskih zemalja i koji imaju svi vozači.

"U svim zemljama Evropske unije, ali i u drugim zemljama Evrope, za manje štete popunjava se evropski protokol. To je dovoljno, ne treba da se zove policija", rekao je Milan Cerović, iz Društva osiguravača Srbije.

U zavisnosti od toga s kim se dogodio dudar, i procedure se razlikuju. Ako je automobil, na primer, u stranoj zemlji oštetilo vozilo sa stranim tablicama (vozilo iz Nemačke na putevima Grčke), pravo na odštetu vozač ima po osnovu njegove "zelene karte".

A postoji i mogućnost da vozaču, po povratku u Srbiju, sve sredi domaće osiguravajuće društvo, uz posredovanje nacionalnog udruženja osiguravača.

Pomoć na putevima Evrope, ma gde se nalazili, može se dobiti i od Auto-moto saveza Srbije. Oni kažu da mogu da reše većinu problema pozivom na jedinstven broj 987. Uslov je da vozač poseduje njihovu karticu koja važi i u inostranstvu, a cena je 1.900 dinara.

Ipak, ako vozač ne može sam da rešiti problem, u svim zemljama Evropske unije duž puta ispisani su telefonski brojevi za hitne slučajeve. Pozivi su besplatni.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.