Izvor: B92, 06.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadi na homoseksualne osobe

Beograd -- Koalicija protiv diskriminacije skrenula pažnju na učestale napade na pripadnike homoseksualne populacije u Beogradu.

Ta organizacija podseća da su građani različite seksualne orijentacije ravnopravni u Srbiji, a Ustav im garantuje jednako tretiranje pred državnim organima. U saopštenju je ocenjeno da način na koji su napadi sprovedeni ukazuje na mogućnost da se radi o organizovanom progonu.

Incidenti su se, kako se navodi, dogodili u noći između >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 12. oktobra i 3. novembra, kada je, u dva navrata, goste kluba Alijansa napala grupa mladića. Još jedan napad desio se, takođe 3. novembra, kada je u klub VIP, u kom se okupljaju homoseksualci, bačen suzavac, što je izazvalo paniku gostiju.

"U Zakonu o policiji jasno piše da policijska služba zadatke mora da obavlja u skladu s međunarodnim aktima, koji se odnose na nediskriminaciju pri izvršavanju zadataka", navodi se u saopštenju.

Ta koalicija očekuje da će državni organi preduzeti sve potrebne radnje kako bi mesta okupljanja osoba homoseksualne orijentacije i svih građana različite seksualne orijentacije bila bezbedna.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.