Izvor: B92, 07.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napad u Novom Pazaru

Novi Pazar -- Radnik Regionalne televizije u Novom Pazaru teže je povređen kada je u tu televiziju upao maskirani naoružani muškarac.

Kako javljaju dopisnici B92 iz Novog Pazara, veruje se da je isti čovek u nedelju uveče upao u prostorije novopazarske televizije Jedinstvo za vreme emitovanja intervjua sa novoizabranim reisom Ademom Zilkićem. Intervjuu je snimljen ranije tokom dana na Regionalnoj televiziji, a istovremeno se emitovao na obe televizije.

Kako javljaju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dopisnici B92, napadač je bio naoružan i vređao je urednika televizije "Jedinstvo" i uništio je deo opreme.

Do zaoštravanja situacije u Novom Pazaru došlo je samo nekoliko dana posle formiranja paralelnog mešihata Islamske zajednice Sandžaka, a svakodnevno raste neprijateljstvo između pristalica glavnog muftije Muameru Zukorliću, sa jedne i novoimenovanog reisa Adema Zilkića, sa druge strane.

Policija upala u džamiju u Sjenici

Policija sinoć fizički nasrnula na dvojicu imama u Centralnoj džamiji u Sjenici, kaže novosadski muftija Rešad Plojović.

Opisujući incident na vanrednoj konferenciji za novinare, novosadski muftija i potpredsednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, Rešad Plojović je rekao da je grupa policajaca na silu odvukla vernike do policijske stanice. Kad sam im tražio imena, oni su poskidali svoje legitimacije, nastavio je Plojović .

"U razgovoru s jednim od komandira, on nam se izvinio i rekao da nije znao kako je trebalo da se postupi, da je njima interes bio da zaštite ljude u džamiji, a zapravo su učinili nešto drugo – ponizili su nas koje je trabalo da zaštite”, kazao je Plojović.

Optužujući policiju za preteranu upotrebu sile, Plojović je naveo da mu je jedan policajac uvrnuo ruku i izbacio ga iz džamije, i da su slično prošli i drugi vernici koji su hteli da mu pomognu. On je optužio policiju da radi na rušenju poretka islamske zajednice i istakao da ovakav presedan nije doživeo.

"Da zbog toga što su došli u džamiju da obave molitvu, kao predstavnici legalnog i legitimnog organa - Mešihata Islamske zajednice u Srbiji - da na ovaj način budu isterani iz džamije i poniženi na očigled svih ljudi koji su tu bili, a zapravo zbog samo jednog motiva, a to je zadovoljavanje interesa, pre svega, gospodina Ugljanina”, rekao je Plojović.

Iz Sandžačke demokratske partije Rasima Ljajića saopšteno je da tri njena narodna poslanika neće učestvovati u radu Skupštine Srbije sve dok policija ne kazni policajce koji su u centralnoj džamiji u Sjenici, u subotu veče, tukli službenike Islamske zajednice u Srbiji.

"Mi ne verujemo u policijsku objektivnost generala Mladena Kuribaka koji dolazi u Novi Pazar prilikom svake incidentne situacije i koji je u dobrim odnosima s političkom grupacijom Sulejmana Ugljanina”, saopštila je Informativna služba Sandžačke demokratske partije.

Jočić: Policija se neće mešati

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Dragan Jočić izjavio je danas da će pripadnici policije za koje se ustanovi da su, intervenišući u džamiji u Sjenici, prekoračili ovlašćenja već sutra ili prekosutra biti kažnjeni.

"Svaki pripadnik policije za koga se utvrdi da je učestvovao ili izdao naređenja koja su protivna propisima, biće sankcionisan", rekao je Jočić agenciji Beta.

Jočić je rekao da je dobro što u Sjenici nije došlo do sukoba većih razmera i naglasio da se policija neće mešati u spor dve suprotstavljene strane u Novom Pazaru i Sjenici.

"Situacija u Novom Pazaru i Sjenici je napeta, ali mislim da će stanje biti pod kontrolom i da će prevladati razum. Policija će biti odlučna u očuvanju javnog reda i mira", rekao je ministar policije.

Direktor policije Milorad Veljović izjavio je danas da će policija najodlučnije štiti javni red i mir u Sandžaku i da nikome neće dozvoliti narušavanje javnog poretka.

"Policija se ni na jedan način ne meša, niti će se mešati u religijske sporove", poručo je Veljović u izjavi Tanjugu.

On je istakao da, ukoliko se utvrdi da se bilo koji pripadnik policije pozivao na navodno naređenje iz vrha MUP-a i umešao se u religijski spor, biti najstrože kažnjen.

Sandžačka demokratska partija Rasima Ljajića i Mešihat Islamske zajednice u Sandžaku kojim rukovodi glavni muftija Muamer Zukorlić, u odvojenim saopštenjima, protestovali su danas zbog, kako se navodi, ponašanja policije tokom sinoćnjeg incidenta u sjeničkoj džamiji.

SDP je navela da podržava napore koje čini "vrh policije" na stabilizaciji situacije u Sandžaku, ali je izrazio sumnju u nepristrasnost policijskog generala Mladena Kuribaka zbog njegovih odnosa sa čelnicima lokalne vlasti i zbog toga što se on uvek pojavljuje u kriznim situacijama u tom regionu.

U otvorenom pismu ministru unutrašnjih poslova Draganu Jočiću, Mešihat Islamske zajednice kojom rukovodi Zukorlić zatražilo je odgovor da li je u sinoćnji događaj umešano odeljenje unutrašnjih poslova u Sjenici ili su u pitanju, kako je navedeno, viši policijski, bezbednosni i politički krugovi.

Podrška Zukorliću

Sabor Islamske zajednice u Srbiji podržao je juče muftiju Moamera Zukorlića koji je ranije smenjen.

Zukorlića su početkom nedelje, dok je bio van zemlje, smenili imami koji su priklonjeni beogradskom muftiji Jusufspahiću. Sabor je u saopštenju posle sednice osudio te imame i pozvao ih da se javno pokaju. Tokom zasedanja sabora islamske zajednice, ispred zgrade Mešihata u Novom Pazaru okupilo se nekoliko hiljada ljudi.

Sa sabora, kojem su prisustvovali glavni imami, predstavnici medžlisa, veroučitelji i profesori vaspitno-obrazovnih ustanova islamske zajednice, upućen je apel i "poziv na pokajanje braći muslimanima koji su pre nekoliko dana formirali u Novom Pazaru paralelnu instituciju mešihata".

Sabor ih je pozvao da se do Bajrama, 12. oktobra, u pisanoj formi pokaju i da ukoliko to učine neće snosti nikakve posledice.

Zukorlić je nakon sabora okupljenim vernicima ispred zgrade Mešihata, kojih je bilo preko 2.000, rekao da je imenovanje reisa i njegova navodna smena široka zavera državnih organa, pojedinih političara i izdajnika u redovima islamske zajednice .

Ponašanje Beograda je licimerno i sramno. U zakonu precizno stoji da može postojati samo jedna islamska zajednica, a oni pokušavaju da proizvdeu desetak, rekao je Zukorlić.

On je dodao da mnogima smeta izgradnja novih džamija u tom kraju, kao i osnivanje obrazovnih institucija.

Vernici koji podržavaju Muarema Zukorlića slali su tokom jučerašnjeg dana SMS poruke pozivajući istomišljenike na okupljanje ispred Mešihata u Novom Pazaru kako bi, ukoliko zatreba, odbranili muftijin status.

Podsećamo da je sabor venika koji pripadaju drugoj struji, naklonjenoj Hamdiji Jusufspahiću, u sredu u Novom Pazaru doneo odluku o smeni Muarema Zukorlića i imenovanju Adema Zilkića za reis ulemu sa sedištem u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.