Izvor: B92, 10.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Napad pacijenta, stalan rizik"

Gornja Toponica -- Zaposleni u psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici kažu da su pod stresom jer su svakodnevno izloženi napadima pacijenata.

Osoblje koje radi u specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici kod Niša kaže da je svakodnevno izloženo napadima pacijenata i da je to rizik koji ne može da se predupredi ni u jednoj psihijatrijskoj bolnici. Zbog rizika koji prihvataju oni traže da budu adekvatno plaćeni.

”I u našoj bolnici se desilo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pre manje od godinu dana jedno ubistvo, kada je pacijent pacijenta udario stolicom po glavi pred svima. Njegov postupak nije bilo moguće predvideti, ali to je deo našeg posla. Mi za taj posao trazimo da budemo plaćeni. Prosečna plata medicinskog tehničara je 16 - 17.000, to je mizerno”, kaže Mirko Komadina, član sindikata "Nezavisnost".

Zdravstveni radnici kažu da je obezbeđenje nemoguće organizovati tako da ono priskoči u pomoć u svakoj opasnoj situaciji. Oni ističu da su poslednjih godina uslovi rada i lečenja u ovoj bolnici značajno poboljšani ali da to ne može da umanji rizik koji je sastavni deo njihovog posla.

”Desilo se pre 10-12 godina, radio sam na prijemnom muškom odeljenju i pacijent mi je polomio dva zuba, dobio sam povredu arkade, kontuziju leve i desne strane lica i ujed za levu i desnu ruku”, rekao je medicinski tehnicar, Zoran Danilovic.

Na pojedinim odeljenjima na 60 pacijenata dolazi jedan medicinski tehničar. Plate lekara u ovim ustanovama iznose između 25 i 30.000 dinara.

”Ja sam imala prilike da me pacijentkinja prilikom prijema i sanitarne obrade juri hemijskom da me izbode i da me probude u toku dežurstva zato što se jedan pacijent probudio u toku noći, prikupio stolice i njime tuče osoblje, a ja treba da intervenišem da ga primirim”, izjavila je dr Jasmina Jeftic.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.