Izvor: B92, 25.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nakon grafita, molotovljev koktel

Subotica -- Nakon ispisivanja šovinističkih grafita, na kuću Zijada Kujovića u Subotici sinoć je bačen molotovljev koktel.

Posle uviđaja, ekipa Policijske uprave u Subotici o događaju je izvestila istražnog sudija Opštinskog suda u Subotici i opštinsko tužilaštvo, koje je delo kvalifikovalo kao krivično delo izazivanja opšte opasnosti.

Na kuću Zijada Kujovića prošle noći bačen je molotovljev koktel, a pre samo dve nedelje ispisan je šovinistički >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << grafit. Zijad Kujović kaže da je u trenutku napada bio sam u kući, a kada je čuo neobičan zvuk, izašao je na terasu i video je damu je dvorište obasjano.

"Pogledao sam s ulične strane, jer mi je soba do ulice, ja vidim ogroman plamentu u dvorištu. Joj, rekoh, šta se zapalilo i vrata mi gore. Izađem i vjerovali ili ne , uzeo sam mahinalno, stajale su u dvorištu vile da vidim ko je, šta je, međutim nisam nikoga zatekao. Ja sam pristupio da gasim i kad sam požar sanirao, uzeo sam telefon i pozvao sam miliciju", rekao je Kujović.

On kaže da su napadu prethodili preteći telefonski pozivi i da su pretnje uredno prijavljivane policiji. Njegov sin Samir kaže da porodica inače teško živi i da razmišlja o odlasku iz zemlje.

"Nije bomba na svu sreću nego koktel neki, pa bačen radi zastrašivanja nas. Ja ne vidim tome kraja. Mi se jednostavno bojimo da živimo više u ovoj Srbiji. Tražiću politički azil za mene, sestru i za moju familiju", kaže Samir Kujović.

Na događaj je reagovao i republički ombudsman Saša Janković koji je pre dve nedelje lično posetio Kujoviće. On je u saopštenju ocenio kako je novi incident rukavica bačena u lice svim institucijama u zemlji što zahteva najenergičniju reakciju nadležnih organa, ali i konkretan rezultat - hvatanje i najoštrije kažnjavanje počinilaca ovog podlog dela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.