Naknada sa biroa: Slaba pomoć posle otkaza

Izvor: NaDlanu.com, 19.Sep.2013, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naknada sa biroa: Slaba pomoć posle otkaza

Svaki deseti nezaposleni u Srbiji prima novčanu naknadu sa biroa jer je bez posla ostao „tuđom krivicom“. Ipak, iako broj otkaza od početka godine ne opada, sve je manje otpuštenih građana koji „zaslužuju“ pravo na ovaj novac. Tako je u prvom mesecu ove godine 72.564 dobilo novac na ruke da bi, samo šest meseci kasnije, broj naknada pao na samo 63.530.

Zašto je to tako, u Nacionalnoj službi za zapošljavanje ne mogu ni da pretpostave, dok u sindikatima kažu da su smanjenju >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << isplata ovim tehnološkim viškovima svakako kumovale i stroge procedure, kratki rokovi, ali i beznađe i razočaranost radnika propalih preduzeća u bilo koji (državni) sistem.- Otpušteni radnici su ranije imali pravo na novčanu naknadu u iznosu od 65 odsto plate, a danas dobijaju samo 50 odsto - kaže Željko Veselinović, predsednik sindikata „Sloga“. - Pritom morate da se javljate svakog meseca savetniku, od kojeg zapravo ni ne očekujete posao, a da biste uopšte i došli u tu poziciju morate da popunite milion formulara kojima dokazujete koliko ste dugo radili, koliki su vam bili prihodi, da li su uredno plaćani doprinosi... Sve to košta i vremena i para, a slabe su vajde.KRATKI ROKOVI Ukoliko je otpušteni radnik u firmi proveo manje od pet godina, on će imati pravo na novčanu pomoć samo tri meseca. Ako je radio između pet i 15 godina, novac će sa biroa podizati pola godine, a ukoliko mu je prethodni staž bio između 15 i 25 godina, naknadu će primati devet meseci. U slučaju da je radio duže od 25 godina, ima pravo na naknadu od 12 meseci, a isplatu u trajanju od 24 meseca ima samo ako mu je još tačno toliko preostalo do penzije.U Nacionalnoj službi za zapošljavanje objašnjavaju da se broj korisnika prava na novčanu naknadu menja iz meseca u mesec:- To što se u jednom periodu njihov broj smanjuje ne znači da se već u narednom periodu neće povećati. Broj podnosilaca zahteva za ostvarivanje ovoga prava zavisi od ukupnih privrednih kretanja i broja lica koja su u nekom periodu ostala bez posla, kao i od zakonskog osnova koji im omogućava ostvarivanje ovog prava.U Sektoru za pravne poslove NSZ objašnjavaju da su važeća pravila izglasana u maju 2009. i da je još tada propisano da novac može da zatraži radnik koji je dobio otkaz jer je proglašen za tehnološki višak ili nema potrebne kvalifikacije. Pravo na naknadu sa biroa imaju i oni kojima je istekao probni rad ili ugovor na određeno, usled prestanka funkcije izabranih, imenovanih i postavljenih lica, otvaranja stečaja, pokretanja likvidacionog postupka, prestanka radnog odnosa u inostranstvu...Izvor: Novosti

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.