Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 16.Dec.2010, 07:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najzad zatvoren kolektivni centar u Mitrovici

KOSOVSKA MITROVICA - Posle više od 15 godina zatvoren je kolektivni centar, koji se nalazio u školi "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, a oko 30 osoba koje su tamo boravile smeštene su u jednu od novoizgrađenih zgrada.

U kolektivnom centru su ipak ostale da žive dve starice, ali nadležni u opštini Kosovska Mitrovica ističu da će i one biti iseljene iz centra u narednih nekoliko dana.

Načelnik službe društvenih delatnosti u opštini Kosovska Mitrovica Ljubiša >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Jakšić izjavio je da je posle 15 godina prestao sa radom kolektivni centar i da UNMIK administracija i opština neće imati nikakve obaveze prema zbrinjavanju lica koja su tamo boravila.

U novoizgrađeni stambeni objekat koji se nalazi u Kolašinskoj ulici prešla su 34 lica, koja su raspoređena u 15 stambenih jedinica. "Kosovskomitrovički okrug je od 52 stana koliko zgrada ima, izdvojio 15 stambenih jedinica koje su dodeljene sada već bivšim stanarima kolektivnog centra. Stanovi su kompletno opremljeni zahvaljujući UNHCR-u, Unmik administraciji i Crvenom krstu", rekao je Jakšić.

Aleksa Damjanović iz Đurakovca, opština Istok, živeo je u kolektivnom centru 11 godina. On je rekao da je zadovoljan novim domom, jedino što njemu, kao i ostalima, baš nije zgodno rešenje to što su po dvoje ili troje u stanu.

"Dobri su stanovi, nije mnogo hladno samo što smo po dvojica u stanu, to je nezgodno. Ja imam troje dece koja su smeštena u dečjem selu kod Kraljeva. Ne mogu da ih dovedem kod sebe jer nema mesta", kazao je on.

Prvi stanari kolektivnog centra u školi "Branko Radičević" bile su izbeglice iz Hrvatske i BiH, koje su u Kosovsku Mitrovicu stigle tokom 1992. godine, kasnije sa početkom sukoba na Kosmetu doselile su se osobe iz ostalih delova Pokrajine. Nekada je u ovom kolektivnom centru krov nad glavom nalazilo skoro 100 osoba.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.