Najviše nasilja među osnovcima

Izvor: B92, 10.Dec.2011, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše nasilja među osnovcima

Beograd -- Nasilje među vršnjacima u školama veoma je rasprostranjeno i znatno je izraženije u osnovnim, nego u srednjim školama.

To je pokazalo istraživanje Zaštitnika građana i Panela mladih savetnika o zaštiti dece od nasilja u školama.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, istraživanje je obavljeno na ukupno 1.257 anketiranih, a anketiranje je sprovedeno u 72 škole u Srbiji - 37 osnovnih i 35 srednjih škola.

Samostalna savetnica stručne službe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Zaštitnika građana u odeljenju za prava deteta Snežana Nešić kazala je da su rezultati istraživanja pokazali da je čak 73 odsto dece saopštilo da se vršnjačko nasilje dešavalo u školama često, povremeno ili retko.

Potvrđeno je i da je vršnjacko nasilje značajno izraženije u osnovnim, nego u srednjim školama, pa je skoro 90 odsto ispitivanih osnovaca imalo neposrednog ili indirektnog iskustva sa vršnjačkim nasiljem, dok je takvo iskustvo imalo 60 odsto učenika u srednjim školama.

Što se tiče nasilja nastavnika prema učenicima, dobijeni podaci ukazuju da je 23 odsto učenika osnovnih i srednjih škola saopštilo da su bili svedok nekog oblika nasilja nastavnika prema deci.

Ona je istakla da je, za razliku od vršnjačkog nasilja, nasilje nastavnika nad učenicima češće u srednjim školama, odnosno da su učitelji i nastavnici skloniji da primene neki oblik nasilja nad starijom decom.

Kada je reč o merama prevencije nasilja u školama i učešću učenika u ovim merama, istraživanje je pokazlo da 60 odsto ispitivane dece smatra de u njihovoj školi nije preduzeta ili ne zna da li je preduzeta bilo koja mera na smanjenju, suzbijanju i iskorenjivanju nasilja.

Prema saznanjima i procenama anketiranih učenika, srednje škole su u nešto većoj meri od osnovnih posvećene organizovanju i pripremanju razgovora, tribina, debata i promotivnih materijala na temu nasilja u školama.

Rezultati istraživanje pokazali su i da su se u najmanjoj meri primenjivali propisi o zaštiti dece od nasilja u šskolama u delu koji se odnosi na obavezu škola da formiraju Tim za zaštitu od nasilja, zlostavljanja i zanemarvanja, pa je tako 70 odsto učenika iz osnovnih i srednjih škola reklo da nema ili da ne zna da li takav tim postoji u njihovoj školi.

Izveštaj Zaštitnika građana o zaštiti dece i učenika od nasilja u školama zasnovan je na rezultatima istraživanja koje su, u periodu od marta do juna 2011, sprovela deca-članovi Panela mladih savetnika i podacima do kojih je republički ombudsman došao u svojim postupcima kontrole rada škola, vođenih po pritužbama građana i prema sopstvenoj inicijativi, kada je imao saznanja o mogućoj povredi prava deteta.

Zaključeno je da je nasilje u školama sve rasprostranjenije, a stepen nasilja, kako vršnjačkog, tako i nasilja nastavnika prema učenicima, ostao je nepromenjen, ako nije i povećan, iako su doneti strateški dokumenti, zakoni i podzakonski propisi, koji sadrže jasna i obavezujuća pravila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.