Izvor: Glas javnosti, 25.Jul.2011, 07:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najviše izvozimo u Italiju, a uvozimo iz Rusije

BEOGRAD - Glavni izvozni partner Srbije u 2010. bila je Italija u koju je izvezena roba vredna 1,12 milijardi dolara, a glavni uvozni partner Ruska Federacija, iz koje je uvezena roba za 2,16 milijardi, pokazali su konačni podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) za prošlu godinu.

U izvozu, glavni spoljnotrgovinski partneri, posle Italije, bile su Bosna i Hercegovina sa 1,09 milijardi dolara i Nemačka sa 1,01 milijardi.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u uvozu, posle >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << Rusije, bile su Nemačka sa 1,77 milijardi i Italija sa 1,43 milijarde dolara.

Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini.

Zemlje članice Evropske unije čine više od polovine ukupne razmene.

Drugi po važnosti partner Srbije su zemlje Sporayuma o zoni slobodne trgovine u Centralnoj Evropi (CEFTA), sa kojima ima suficit u razmeni od 1,36 milijardi dolara, a koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, kao i izvoza gvožđa i čelika.

Posmatrano pojedinačno po zemljama, najveći suficit u razmeni ostvaren je sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinomi Makedonijom, članicama CEFTA.

Najveći deficit javlja se u trgovini sa Ruskom Federacijom zbog uvoza energenata, pre svega, nafte i gasa.

Prema odsecima Standardne međunarodne trgovinske klasifikacije u izvozu najveće učešće imali su gvožđe i čelik sa 953 miliona dolara, obojeni metali - 696 miliona, električne mašine i aparati - 591 miliona, žitarice i proizvodi od njih - 579 miliona i povrće i voće - 529 miliona.

Prvih pet odseka sa najvećim učešćem u uvozu su nafta i naftni derivati sa oko 1,5 milijardi dolara, prirodni gas - 948 miliona, obojeni metali - 667 miliona, električne mašine i aparati - 643 miliona i gvožđe i čelik - 583 miliona dolara.

Odsek nerazvrstana roba, u koji se sada uključuje i roba na carinskom skladištu, ima visoko učešće u ukupnom uvozu od 16,9 odsto.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.