Najveći rizik od boja i zaslađivača

Izvor: Glas javnosti, 29.Maj.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveći rizik od boja i zaslađivača

BEOGRAD - Primena aditiva u proizvodnji hrane je izuzetno kontrolisana i bezbedna, a rizici po zdravlje ljudi postoje samo u slučaju kad se unese njihova prekomerna dnevna doza, izjavila je juče profesor Tehnološkog fakulteta u Novom Sadu Vjera Pribiš.

Na okruglom stolu u Privrednoj komori Srbije ona je istakla da se aditivi u proizvodnji hrane koriste namerno i sa smislom i dodala da je bez njih nemoguće proizvoditi hranu na industrijski način, javio je Tanjug.

Broj stanovnika >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << planete Zemlje se rapidno povećava, puno stanovništva živi u urbanim uslovima, gde je teško obezbediti sirovu hranu svakodnevno, pa je industrijska proizvodnja hrane neminovna, objasnila je ona.

Prema njenim rečima, u slučaju prekomernog unosa poseban rizik po zdravlje mogu nositi boje, koje se najviše koriste u konditorskoj industriji, i zaslađivači.

Ona je ocenila da bi se korišćenje boja u toj industriji moglo smanjiti, jer su najčešći konzumenti konditorskih proizvoda deca, a o zaslađivačima treba davati dodatna obaveštenja na proizvodima o njihovoj količini, kako bi potrošači mogli da prate svoj dnevni unos.

Profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu Ivan Stanković kazao je da se aditivi dodaju prehrambenim proizvodima isključivo iz tehnoloških razloga u toku proizvodnje, prerade, primene, obrade, pakovanja, transporta ili čuvanja. On je naglasio da se upotreba aditiva ne prepušta slobodnoj volji proizvođača, već su njihova „pozitivna lista“ (lista dozvoljenih aditiva), proizvodnja, kvalitet (čistoća), ograničenja upotrebe, označavanje i drugi zahtevi zakonski regulisani.

Stanković je podsetio da je u Srbiji upotreba aditiva regulisana Pravilnikom o kvalitetu i uslovima upotrebe aditiva u namirnicama i o drugim zahtevima za aditive i njihove mešavine. Taj pravilnik je usaglašen sa direktivama EU, a na pozitivnoj listi nalazi se 316 aditiva.

Zamenik direktora Instituta za higijenu i tehnologiju mesa Vesna Matekalo-Sverak kazala je da su građani Srbije „uplašeni od prehrambenih aditiva, naročito nitrita, a u javnosti vlada fama o aditivima kao otrovima“.

Industrija mesa koristi samo neophodne aditive zbog različitih veoma korisnih funkcija, a brigu i odgovornost za bezbednost potrošača preuzimaju proizvođači, laboratorije i kontrolna inspekcija, naglasila je ona.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.