Najveća je odgovornost roditelja

Izvor: Glas javnosti, 21.Jul.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najveća je odgovornost roditelja

LOZNICA - Na ulicama Loznice u poslednje vreme sve je veći broj skitnica i prosjaka. I jedni i drugi „prepadaju“ prolaznike tražeći novac. Ono što dodatno zabrinjava jeste činjenica da je primetan veliki broj maloletnika koji bez pratnje starijih skitaju gradom i dovode prolaznike u neprijatne situacije. Zakon predviđa sankcionisanje osoba koje se zateknu na ulici u prosjačenju, a posebno onih koji u svojim rabotama koriste maloletnu decu, pa čak i bebe od nekoliko meseci. Bez obzira >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na to što postoji sinhronizovan rad između policije, sudstva i Centra za socijalni rad, čini se da negde škripi.

- Ukoliko neka deca na ulici prose ili skitaju, za to su prvo odgovorni njihovi roditelji. Kada centar dođe do određenih saznanja, ne može da uzme dete sa ulice i da ga dovede u svoje prostorije. Možemo da prijavimo policiji da viđamo dete bez roditelja i da nam je potrebna pomoć. Ako je dete mlađe od sedam godina, dužni smo da ga zbrinemo, jer po porodičnom zakonu, ostavljanje deteta predškolskog uzrasta bez nadzora je delo prema kome se preduzimaju mere po službenoj dužnosti. To jeste razlog da se po zakonu roditelj liši roditeljskog prava - kaže Snežana Ignjatović, direktor Centra za socijalni rad u Loznici.

Prema njenim rečima, loznička policija je do sada u dva navrata sprovodila akciju „Prosjak“, u kojoj su nenajavljeno izlazili na ulice i pri tom im je uvek na raspolaganju bio dežurni radnik iz Centra za socijalni rad koji je u pripravnosti da zbrine decu ukoliko se nađu bez pratnje roditelja. Ako se zateknu i roditelji sa decom, na licu mesta se pokreću prekršajni postupci prema njima.

- Imali smo situaciju da je majka bila pritvorena, a da smo decu smestili u hraniteljsku porodicu preko vikenda. Posle toga je žena puštena, preuzela je svoju decu i potpisala je izjavu da je upozorena da je ostavljanje dece na ulici u stanju skitnje i prošnje krivično delo i da će protiv nje biti pokrenut krivični postupak. Ono što možemo mi to i radimo, a i policija povremeno preduzima akcije. Nije dobro što se to ne čini svakodnevno - ističe Ignjatovićeva.

Dodatni je problem što neka deca koja se nađu na ulici nisu sa teritorije lozničke opštine već su iz Republike Srpske, tako da nije moguće preduzeti određene mere prema roditeljima koji ne žive na teritoriji Srbije. Moguće je samo trenutno zbrinuti takvu decu u urgentnu hraniteljsku porodicu i nastaviti traganje za načinom kako da neko dođe i da ih preuzme.

- Dešavalo se da prilikom provere ustanovimo da prosjaci, koje srećemo na ulici, iznajme stan u prigradskim naseljima, a poreklom su iz susedne države. Slična je situacija i u drugim gradovima - kaže Ignjatovićeva. naglašavajući da je svako skitničenje i prosjačenje povreda odredaba Zakona o javnom redu i miru, a svako pružanje milostinje, koja je pre svega podstaknuta religioznim osećanjima, ili pak zaobilaženje prosjaka na ulici je zapravo „zatvaranje očiju“ pred ovim problemom. Moralo bi se, dodaje ona, pronaći efikasnije rešenje.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.