Izvor: Blic, 03.Avg.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najskuplje za srednjoškolce

Najskuplje za srednjoškolce

Roditelji đaka prvaka će ove godine za komplet udžbenika morati da izdvoje oko dve hiljade dinara. Nekoliko izdavača je štampalo udžbenike za prva tri razreda, tako da će od učitelja zavisiti koje će koristiti u nastavi. Učenici starijih razreda i srednjih škola gradivo će uglavnom izučavati po izdanjima Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Komplet od deset školskih knjiga za prvi razred osnovne škole u ovoj izdavačkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kući košta 2.098 dinara. U 'Kreativnom centru' za bukvar, čitanku, zabavnu gramatiku, matematiku i 'Svet oko nas' treba izdvojiti 1.840 dinara, dok 'Narodna knjiga' svoja izdanja za prvi razred prodaje po ukupnoj ceni od 1.986 dinara.

Prosvetni radnici upozoravaju roditelje da ne kupuju sve knjige koje im u knjižarama nude u okviru kompleta za bilo koji razred jer se neki od udžbenika ne koriste u nastavi. Uobičajeno je da svaka škola na vreme izda spisak neophodnih knjiga kako bi smanjila troškove i učenicima i roditeljima.

Prema novom programu, u prva tri razreda osnovne škole za svaki predmet se mogu koristiti udžbenici različitih izdavača i to oni za koje učitelj stručno proceni da su najbolji za nastavu.

Pored obaveznih predmeta, postoji i nekoliko izbornih, a svaki udžbenik za njih u 'Narodnoj knjizi' košta 234 dinara, osim 'Univerzalne računaljke' koja se koristi od prvog do četvrtog razreda i košta 1.200 dinara.

Izdavačka kuća 'Klet' štampala je matematiku za prvi, drugi i treći razred, kao i srpski jezik i gramatiku za treći razred.

Komplet knjiga za četvrti razred sadrži 13 knjiga i košta 2.415 dinara u Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva, gde učenici za sve potrebne knjige moraju izdvojiti 2.587 dinara za peti razred, 3.687 dinara za šesti razred, 4.214 za sedmi i 3.316 dinara za osmi razred.

Gimnazijalci za komplet knjiga za prvi razred treba da izdvoje oko 5.500 dinara, 4.200 za drugi, 4.500 za treći razred, a maturanti će komplet knjiga platiti 3.700 dinara. U srednjim stručnim školama cena kompleta zavisno od broja udžbenika i razreda varira između 3.000 i 5.000 hiljada dinara. M. Jeveričić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.