Najsavremenija dijagnostika od sutra u Beogradu

Izvor: Politika, 20.Okt.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najsavremenija dijagnostika od sutra u Beogradu

Nacionalni PET centar, u kojem će se nalaziti najsavremeniji dijagnostički uređaj za otkrivanje i praćenje efikasnosti terapije kod najtežih oboljenja, počinje da radi sutra u Kliničkom centru Srbije. Više od decenije čekalo se na ovaj dijagnostički aparat zbog kojeg su ljudi sa dijagnozom raka najčešće putovali u Grac, Debrecin i druge evropske gradove. Od februara ove godine jedan ovakav uređaj počeo je da radi u Sremskoj Kamenici. Pozitronsko emisiona tomografija (PET) jedinstvena >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << jetehnika, koja omogućava vizuelni prikaz i procenu najosetljivijih metaboličkih procesa koji se odvijaju u ćelijama različitih tkiva i organa.PET se zasniva na primeni radiofarmaka obeleženih pozitronskim emiterima, koji se unesu u organizam pacijenta, a onda korišćenjem PET skenera lekar dobija uvid u najtananije procese koji se odvijaju na ćelijskom i molekularnom nivou, koji se ne mogu posmatrati uživo nijednim drugim aparatom. Ovaj uređaj je nezamenljiv, pre svega, u dijagnostici malignih tumora, kao i oboljenja srca i mozga, a za pacijenta je metoda potpuno bezbolna.

PET je jedan od simbola najsavremenijemedicine 21. veka.

Ova „svemirska tehnologija” smeštena je u suterenu Poliklinike KCS na 700 kvadratnih metara. Za početak centar će imati jedan hibridni PET-skener, uređaj najnovije generacije, a naknadno će biti snabdeven još jednim takvim uređajem. Radiofarmaci, će se kako saznajemo, svakodnevno dopremati avionom preko specijalizovanog inostranog distributera.

PET skener najveću primenu ima u onkologiji, jer jedini može da „vidi” živo,tumorsko tkivo, pa se zato koristi u otkrivanju metastaza i za razlikovanje zaostataka i recidiva tumora od oštećenja koja su nastala zračenjem. Takođe,jedino ovaj uređaj može da proceni maligni potencijal tumora i da na osnovu toga lekar prognozira tokbolesti, ali i da pruži procenu osetljivosti tumora na pojedinecitostatike. Aparat omogućava i precizno planiranje zračenja, a potom i procenu efekata specifične terapije.

Ovaj uređaj odlično „vidi” i kakofunkcionišemozak, pa se ova tehnika sve šire primenjuje i u neurologiji, u dijagnostici različitih tipova demencija, Parkinsonove bolesti ili za otkrivanje žarišta epilepsije, koja se onda mogu i hirurški uklanjati. U kardiologijiPET omogućava najtačniju procenu vitalnosti srčanog mišića kod bolesnika koji su imali infarkt.

O. Popović

[objavljeno: 21/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.