Najnoviji rezulati PISA testova  biće objavljeni sledeće nedelje

Izvor: RTS, 26.Nov.2019, 16:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najnoviji rezulati PISA testova biće objavljeni sledeće nedelje

Međunarodni program procene učeničkih postignuća – PISA, najveće je međunarodno istraživanje u oblasti obrazovanja. Testovima, koji obuhvataju nekoliko oblasti - prirodne nauke, matematiku i čitanje, procenjuje se nivo razumevanja i znanja petnaestogodišnjih učenika, odnosno kvalitet obrazovanja.
Učenici širom Srbije testirali su i znanje finansijske pismenosti i opšte kompetencije. U istraživačkom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ciklusu učestvovalo je 79 zemalja. Zvanični rezultati te studije biće objavljeni 3. decembra.

"Istraživanjem su obuhvaćeni učenici koji se redovno školuju, imaju petnaest godina, uglavnom đaci srednjih škola. Kako su tek na početku srednje škole, na osnovu dobijenih rezultata moćiće da se interveniše, jer pred njima je, u zavisnosti od obrazovnog profila, još dve do tri godine školovanja", navodi prof. Dragica Pavlović, sa Instituta za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
Vodilo se računa da svi regioni i tipovi škola budu zastupljeni. U ovom ciklusu učestvovalo je 9.000 učenika iz Srbije. Prvi put svi testovi i svi upitnici koje su učenici rešavali bili su u elektronskom formatu, jer istraživanja pokazuju da mladi radije i bolje rešavaju zadatke koristeći savremenu tehnologiju.
Testovi su isti za sve đake širom sveta. Pokazuju kakvi su obrazovni sistemi zemalja učesnica istraživanja. Projekat je strateški orijentisan, kako bi donosiocima odluka pomogao da planiraju što bolju obrazovnu politiku.
Nalazi o kvalitetu obrazovanja do kojih se dolazi u studiji predstavljaju zvaničan instrument Evropske unije za procenu potencijala ekonomskog razvoja i napredovanje pojedinačnih zemalja.
"Nacionalnom prosvetnom savetu biće predstavljene ključne preporuke istraživanja", kaže savetnik ministra prosvete Gordana Kosanović, uz napomenu da će biti uključeni u Strategiju obrazovanja do 2030. godine, kao i u akcioni plan radi unapređenja kvaliteta obrazovanja.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.