Najnoviji IATA izveštaj: Srbija u prvih pet zemalja na svetu po brzini rasta broja putnika u vazdušnom saobraćaju

Izvor: TangoSix.rs, 27.Nov.2015, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najnoviji IATA izveštaj: Srbija u prvih pet zemalja na svetu po brzini rasta broja putnika u vazdušnom saobraćaju

Godišnji broj putnika u vazdušnom saobraćaju globalno bi do 2034. mogao da dostigne cifru od 7 milijardi, što je duplo više od broja ljudi koji je koristio avionski prevoz u 2015. godini, pokazuje izveštaj IATA-e (International Air Transport Association).
Ranije je predviđano da bi ovaj broj mogao da iznosi i 7,4 milijarde, ali su negativni trendovi u svetskoj ekonomiji uticali da se umesto prosečnog godišnjeg rasta od 4,1% za relevantan uzme niži rast od 3,8%.
>> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << />Srbija se nalazi u prvih pet tržišta sa najbržim rastom. Ispred nje se nalaze afričke države: Malavi, Ruanda, Sijera Leone, Centralnoafrička Republika. Na šestom mestu je Tanzanija, a slede je Uganda, Papua Nova Gvineja, Etiopija i Vijetnam.
Prema IATA izveštaju, Srbija (uz pomenute zemlje) u narednih 20 godina može da očekuje prosečni godišnji rast putnika od 7-8 %.
Najviše putnika, međutim, očekuje se u Kini, SAD-u, Indiji, Indoneziji i Brazilu.
Kina prestiže SAD, Indija pomera UK sa trećeg mestaOčekuje se da će Kina do 2029. godine prestići Ameriku koja je trenutno vodeća na tržištu. Prognozira se da će 2034. godine Kina brojati 1,19 milijardi putnika, a SAD 1,16. milijardi.
Slično će se dogoditi i Ujedinjenom Kraljevstvu koje se na tržištu trenutno nalazi na trećem mestu. IATA predviđa da će Indija zauzeti njihovu poziciju.
Na petom mestu će se naći Indonezija, a slediće je Japan, Brazil, Španija, Namačka, Francuska, Italija.
Isti broj putnika u Evropi i Severnoj Americi 2034. godineRute ka azijsko-pacifičkoj regiji brojaće najviše putnika 2034. godine – 2,9 milijardi. Ovo će činiti 42% ukupnog broja putnika u svetu te godine i predstvaljaće prosečni godišnji rast od skoro 5%.
Severna Amerika nalazi se na dugom mestu sa 1,4 milijarde putnika što predstavlja prosečni godišnji rast od 3,3%.
Isti broj putnika biće zabeležen i u Evropi (1,4 milijarde), ali će to predstavljati nešto manji rast u odnosu na Severu Ameriku (2,7%).
Bliski istok zabeležiće rast od 4,9%, ali prevedeno u broj putnika to bi iznosilo 383 miliona, što ga postavlja na četvrto mesto.
Afrika će, takođe, zabeležiti visok procenat rasta (4,7%), ali će se zbog broja od 177 miliona prevezenih putnika naći na petom mestu, procenjuje IATA.
The post Najnoviji IATA izveštaj: Srbija u prvih pet zemalja na svetu po brzini rasta broja putnika u vazdušnom saobraćaju appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Povezane vesti

Srbija u pet prvih po uvećanju broja avio-putnika

Izvor: B92, 27.Nov.2015

Godišnji broj putnika u vazdušnom saobraćaju globalno bi do 2034. mogao da dostigne sedam milijardi. Srbija u prvih pet tržišta s najbržim rastom. Ranije je predviđano da bi ovaj broj mogao da iznosi i 7,4 milijarde, ali su negativni trendovi u svetskoj ekonomiji uticali na to da se, umesto prosečnog...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.