Izvor: B92, 22.Feb.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najmanje razvoda u Topličkom okrugu

Kuršumlija -- Prema zvaničnoj statistici, najveći broj razvoda brakova u Srbiji zabeležen je u Pčinjskom okrugu, a najmanji u Topličkom.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji se prethodne godine od 41.083 bračna para razvelo 8.622, odnosno jedna petina. Najmanji broj razvoda brakova u prošloj godini zabeležen je u Topličkom okrugu. Na prvom mestu po broju razvoda je Pčinjski okrug, gde se za godinu dana od hiljadu sklopljenih brakova razvede oko >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 700 supružnika.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na poslednjem mestu u Srbiji je Toplički okrug – Kuršumlija, Prokuplje i Blace. Pravnik u Prokupačkom centru za socijalni rad Žarko Petrović kaže da se od hiljadu sklopljenih brakova godišnje razvede tek 24.

"Prethodne godine je bilo 24, sada 20-22 zahteva . To je neka brojka koja se jednostavno pojavljuje par godina”, navodi Petrović.

On kaže da su najčešći razlozi koji dovode do razvoda neverstvo jednog od bračnih drugova, život u zajednici gde je prisutno više generacija ili neki oblik nasilja. Loša materijalna situacija može biti razlog nesuglasica, međutim ona često zadrži u zajednici bračne partnere.

"Jedan deo porodica koje su se obratile ovde imale su ekonomski osnov (za razvod), ali generalno nije veći procenat u odnosu na druge razloge koji su se pojavljivali oko razvoda braka”, objašnjava Petrović.

U susednoj opštini Blace nedavno je održana proslava takozvane "zlatne svadbe”, odnosno proslava 50 godina braka na kojoj je učestvovalo 14 bračnih parova.

Među slavljenicima bili su i bračni par Milan i Miladija Jovanović koji kažu da dugovečan i srećan brak počiva na tri stuba.

"Tolerancija, ljubav, vera. Jedan do drugoga. Eto, te tri stvari su održale naš brak, toliko godina da živimo zajedno”, kaže Milan Jovanović.

Statistika kaže da Toplički okrug što se tiče ekonomskih prilika nije najidealnija sredina za život . Međutim, što se tiče stabilnosti porodičnog života nemaće se kao najpoželjniji region u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.