Izvor: B92, 13.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Najlepša vest u prosveti"

Beograd -- Od sledećeg meseca prosvetnim radnicima biće povećane plate, kaže ministar prosvete, navodeći da je to "najlepša vest u prosveti".

Vlada je sa predstavnicima sindikata prosvetara dogovorila da plate porastu u novembru, a zatim i u aprilu i septembru sledeće godine. Tako će ukupno povećanje plata od novembra ove do novembra iduće godine iznositi od 17 do 53 odsto.

U osnovnom i srednjem obrazovanju za visoku i višu stručnu spremu povećanje će biti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 35,77 odsto, za nastavnike sa šestim stepenom stručne spreme 53,36 odsto, za srednju stručnu spremu 19,78 odsto i za niže stručne spreme 17,43 odsto.

U visokom i višem obrazovanju ukupno povećanje plata od novembra ove godine do novembra sledeće godine trebalo bi da iznosi 60,4 odsto za profesore i asistente, a za srednju stručnu spremu 44,4 odsto, dok će za nižu stručnu spremu povećanje iznostiti 41,6 odsto.

"Ovo je iznad naših očekivanja. Ministar finansija Dinkić je preterao sva obećanja, jeste da sve što obeća i ispuni, ali sada je zaista premašio naša očekivanja", rekao je ministar prosvete Slobodan Vuksanović.

Predstavnici Sindikata obrazovanja, Sindikata "Nezavisnost" i Unije sindikata prosvetnih radnika, zadovoljni su zbog povećanja novembarskih plata i najavili da će se o predlogu Vlade izjasniti na sledećem sastanku, koji bi trebalo da bude održan 23. oktobra.

Ministar finansija Mlađan Dinkić rekao je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, posle sastanka sa predstavnicima sindikata, da će povećanje novembarskih plata biti isplaćeno iz budžeta i da je omogućeno uštedom postignutom tačnom evidencijom broja zaposlenih u prosveti.

Dinkić je rekao da će, u zavisnosti od kursa dinara prema evru, u novembru sledeće godine plata nastavnika sa visokom stručnom spremom biti 425 evra.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.