Izvor: B92, 25.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najgledanije emisije TV B92

Beograd -- Vesti, Insajder, Poligraf, kao i zabavna emisija Karaoke obračun - najgledanije na programu TV B92.

To su rezultati istraživanja koje je predstavio Srbobran Branković, direktor agencije Medijum Galup, a koje je uradio u saradnji sa istraživačkim timom Fakulteta za kulturu i medije Megatrend univerziteta.

Prema istraživanju Medijum Galupa, emisije informativnog karaktera i političke emisije zaokupiraju najveću pažnju publike. Zainteresovanost za sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << vrste kvizova, kako na domaćim, tako i na stranim kanalima, povećala se u odnosu na prethodne godine.

Serije i zabavno-muzički program najčešće gledaju mladi, nezaposleni i penzioneri, kaže direktor Galupa Srbobran Branković.

"Čini mi se da Nikola Đuričko i njegova emisija izazivaju baš ono što se od takve emisije očekuje, dok to, kada su u pitanju info-programi, u velikoj meri zavisi od profila publike. Vidim da naši ispitanici u velikoj meri ističu Vesti B92, Insajder, što u nekoj meri prikiva njihovu pažnju za ekran. To nije prosto gledanje, već izaziva jednu vrstu angažmana tokom gledanja", kaže Branković.

Kada su u pitanju sve televizije, studenti su predstavili zanimljiva objašnjenja gledalaca: od toga da se neka TV lica izbegavaju zbog njihovog stila oblačenja do toga da se program ne gleda zbog preterano sugestivnih pitanja novinara ili nezanimljivih tema.

Neretko kao razloge za promenu programa gledaoci navode scene nasilja, kao i TV sapunice, koje imaju snažan odbijajući efekat, kaže studentkinja Bojana Jevtić, koja je radila na projektu.

Ona dodaje da RTS po ovom istraživanju ima čak i staromodne reklame, a da su reklamni blokovi ti koji najčešće nateraju gledaoce da promene kanal.

Prema rečima autora, cilj istraživanja bio je da se objasni zašto gledaoci prihvataju ili ne prihvataju pojedine televizijske programe.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.