Izvor: B92, 24.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najevropljanin za 2006. godinu

Beograd -- Priznanja Najevropljanin godine za 2006. godinu uručena su večeras u Skupštini grada Beograda.

Plakete su dodeljene u okviru sedme po redu Evropske večeri u Beogradu, a dodelila ih je Prva evropska kuća, uz pomoć Evropskog pokreta u Srbiji, delegacije Evropske komisije u Beogradu, Grada Beograda i opštine Čukarica.

Nagrade su podeljene zaslužnim pojedincima i organizacijama u oblasti politike, ekonomije, za doprinos odnosu Srbije i Evropske unije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << najevropskiji projekat, sport, kulturu i obrazovanje i preduzetništvo.

Dobitnik nagrade za politiku, istoričar i publicista Desimir Tošić, rekao je da, na žalost, nije optimista kada je reč o evropskom putu Srbije.

"Posle pola veka, nisam optimista. Tačno je da se mi izjašnjavamo za Evropu... ali, mislim da dve trećine onih koji se izjašnjavaju za Evropu, su daleko od toga da delaju evropski", rekao je Tošić posle ceremonije dodele plaketa.

On je naveo i da je Srbija sada na 28, 29. ili 30. mestu za ulazak u Evropsku uniju, i da je to rezultat politike "devete rupe na svirali", koja nam se na taj način vratila. On je rekao i da treba delovati u skladu sa evropskim principima da bi se bilo bliže Evropi.

Dobitnik plakete za doprinos u ekonomiji je Mlađan Dinkić, a u oblasti preduzetništva predsednik fabrike hrane "Flori" Hristivoje Milošević.

Narodnoj kancelariji predsednika Republike, odnosno njenom direktoru Draganu đilasu, dodeljana je plaketa za niz projekata koje je počela i realizovala u protekle dve godine, jer je postala servis građana, i omogućila predsedniku države da se upozna sa problemima građana.

Kao najzaslužniji stranac za razvoj odnosa Srbije i Eu proglašen je ambasador Italije Alesandro Merola, a Prva evropska kuća, koja

dodeljuje plakete, navela je i da je Italija jedna od zemalja koja najzdušnije podržava evropsku integraciju Srbije.

Za Najevorpljanina u oblasti obrazovanje, sport i kultura proglašena je atletičarka Olivera Jevtić, kao jedna od najuspešnijih srpskih sportistkinja, ali i jedna od najuspešnijih Evropljanki u maratonskim disciplinama.

Nagrada Najevropljanin za 2006. godinu nije ovaj put dodeljena, kako je to do sada bila praksa, krajem kalendarske godine, jer su, kako su naveli organizatori, krajem prošle godine bili raspisani izbori, pa nisu želeli da to priznanje utiče na izborni proces.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.