Izvor: Blic, 06.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbrojnije bolesti krvotoka

Najčešće bolesti

-bolesti srca i krvnih sudova

-maligni tumori

-šećerna bolest

-opstruktivna bolest pluća

-povrede i trovanja

-poremećaji mentalnog zdravlja

Prosečan broj stanovnika na jednog lekara u primarnoj zdravstvenoj zaštiti je 1.049. U 157 domova zdravlja u Srbiji najčešće se registruju bolesti sistema za disanje i to kod 26,3 odsto pregledanih, bolesti krvotoka (18,3 odsto) i mišićno-koštanog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << sistema i vezivnog tkiva (10,7 odsto).

Ovo su podaci iz najnovijeg Zdravstveno-statističkog godišnjaka Republike Srbije za 2005. godinu, koje je juče izneo doktor Ivan Ivanović, načelnik Centra za informatiku i statistiku u Institutu za javno zdravlja Srbije „Doktor Milan Jovanović Batut".

Od čega se najviše umire

-bolesti sistema krvotoka

-maligni tumori

-povrede i trovanja

-komplikacije šećerne bolesti

-opstruktivne bolesti pluća

Doktor Ivanović je izneo podatak da 122 srpske bolnice raspolažu sa 44.142 postelje, odnosno sa po šest postelja na 1.000 stanovnika, ali nije komentarisao koliko taj broj kreveta uspešno podmiruje potrebe pacijenata u Srbiji.

Godišnjak je obuhvatio i najčešće zarazne bolesti, od kojih su, kao i prethodnih godina, najrasprostranjenije varičele, odnosno male boginje. Tokom 2005. godine prijavljen je 90.481 oboleli od zaraznih bolesti.

Kada je reč o porođajima i prekidima trudnoće, najviše je registrovano prvih porođaja (50,4 odsto), drugih po redu (34,2 odsto) i trećih (10,9 odsto). Od svih žena koje su imale prekid trudnoće najviše je onih u dobi između 25. i 34. godine. Najviše prekida (43,1 odsto) je zabeleženo kod žena koje već imaju dvoje dece.

- Došlo je do drastičnog pada broja registrovanih abortusa tokom poslednjih desetak godina, jer što privatne ordinacije nikom ne prijavljuju izvršene prekide trudnoće - napomenuo je doktor Ivanović.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.