Izvor: B92, 05.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji mladi čitači iz Srbije

Beč -- Ekipa iz Srbije osvojila prvo mesto na prvom Evropskom takmičenju u čitanju za decu od 8 do 12 godina, održanom u Austriji.

Izdavačka kuća Kreativni centar i organizacija Prijatelji dece Zvezdare organizovali su odlazak dvočlane ekipe iz Srbije na takmičenje.

Maja Đorović i Bojana Đurašković najbolje čitaju u celoj Evropi. Tako su odlučili dečiji i stručni žiri, na takmičenju koje je okupilo 95 dece iz šest zemalja starog kontinenta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Ja sam otišla da primim taj pehar i samo sam klimala glavom i tek sam posle shvatila - mi smo prvi, tada sam skočila jupi. I onda su se svi obradovali i počeli da tapšu", objašnjava članica ekipe iz Srbije Maja Đorović.

Maja i Bojana imale su vremena da se druže i sa ostalim učesnicima i da sklope nova poznanstva. Kažu da je bilo teško izaći nastupiti pred publikom, pred pred publiku, ali im je bilo lako da pripreme nastup.

"Bilo mi je najlepše kada smo glumile zajedno, a bilo je lepo i kada smo čitale odvojeno. Znala sam da je nama važno da pobedimo", kaže druga članica ekipe Bojana Đurašković.

Na ovom prvenstvu čitali su se delovi knjiga dečijeg pisca Milana Vukotića. Ekipe su mogle da čitaju na nemačkom ili maternjem jeziku i to u tri discipline: individualno čitanje, čitanje dijaloga i dramatizacija teksta.

"Ideja takmičenja je ideja da se deci približi knjiga, kako da se na lep, zanimljiv način razvija kultura čitanja. Svedoci smo da se svake godine sve više knjiga piše i objavljuje, ali deca sve manje čitaju", objašnjava Vesna Petrović iz organizacija Prijatelji dece Zvezdare.

Ovo takmičenje od ove godine postaje tradicionalo, a očekuje se da će i Beograd uskoro imati priliku da ugosti male čitače.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.