Izvor: Blic, 27.Dec.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najbolji đak u Liverpulu

Najbolji đak u Liverpulu

Na naslovnoj strani liverpulskih dnevnih novina 'Eho' osvanuo je pre izvesnog vremena naslov 'Bojana je genije za ispite'. Nasmejana devojka sa naslovnice, najbolji đak Liverpula, bila je Bojana Kozarević, poreklom iz Beograda.

U tekstu liverpulskih novina dalje je pisalo: 'Bojana je tinejdžerka koja je među 1.000 đaka u celom regionu proslavila obaranje rekorda sa ispitnim rezultatima. Pre devet godina otišla je iz Beograda u Englesku, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a da nije znala reč engleskog, a danas je položila 11 ispita sa najvišom ocenom'.

- To je za mene zaista bio veliki dan. Posle članka u novinama porasla mi je popularnost među vršnjacima, prepoznavali su me na ulici, gostovala sam na lokalnoj radio stanici, o meni je pisao 'Dejli mejl' i 'Dejli post', ali to mi nije bilo toliko važno. Doživela sam to kao potvrdu mog dugogodišnjeg rada. Učenje mi nikada nije predstavljalo problem - priča Bojana Kozarević, koja će novogodišnje praznike provesti sa porodicom u Beogradu.

Bojana je u Englesku otišla 1997. godine sa starijim bratom i mamom. Bojanina mama radi u Liverpulu kao lekar, a brat je sa 22 godine završio prestižni Imperijal koledž i zaposlio se u Londonu. Bojana kaže da joj dolazak u Englesku i pored toga što nije znala engleski nije bio traumatično iskustvo. Brzo se uklopila i pokazala odlične rezultate u školi.

- Učenici u mojoj školi bili su klasifikovani u odeljenja koja su bila podeljena na najbolja, solidna i najgora. Ocene za najbolje su AA, a za najgore ADŽ. U matematici sam odmah bila najbolja, a iz engleskog do kraja godine - kaže Bojana.

Ova šesnaestogodišnja devojka planira da studira na Oksfordu ili Šefildu, a potom postane poznata novinarka.

- Volim društvene nauke, zato sam u školi izabrala da slušam istoriju, filozofiju, francuski i engleski. Za sada planiram da se bavim novinarstvom, ali možda se odlučim i za glumu ili pravo - priča Bojana.

Pored redovnih obaveza u školi Bojana pohađa časove plesa i glume. Obožava debatne skupove koji se organizuju u njenoj školi i na kojima sa vršnjacima raspravlja o različitim temama. Tu je, kaže, najglasnija, jer u njoj prorade srpski geni.

- Liverpul me pomalo podseća na Beograd. Ima dosta turista, ljudi su opušteni, vole da se zezaju - kaže Bojana.

V. Nedeljković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.