Nailazi talas hladnog vremena, lekari savetuju dodatan oprez

Izvor: RTS, 27.Nov.2018, 10:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nailazi talas hladnog vremena, lekari savetuju dodatan oprez

Narednih dana očekuje nas hladno vreme. Niske temperature utiču na smanjenje virusnih i bakterijskih infekcija, ali uzrokuje dodatne tegobe hroničnim bolesnicima. Lekari zbog toga savetuju oprez.
Prof. dr Predrag Mitrović, interventni kardiolog Urgentnog centra KCS, kaže za RTS da je pozitivna strana predstojećeg hladnog talasa to što utiče na smanjenje virusnih i bakterijskih infekcija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Loše je, međutim, što kardiovaskularni bolesnici "izbijaju u prvi plan".
Problemi se javljaju pre svega kod onih koji se leče od angine pektoris, odnosno onih koji imaju problema sa lošom "ishranom" srca. Ti pacijenti se uglavno žale na bol u grudima koji se javlja prilikom izlaska iz toplog u hladno.
"U trenutku kad izađete iz kuće iz toplog u hladno dolazi do suženja krvnih sudova u celom telu pa i u srcu, i ako imate već sužene krvne sudove dolazi do pojave bola", objašnjava profesor Mitrović.
Savetuje da se po mogućstvu ne izlazi iz kuće ako budu veoma niske temmperatre. Ukoliko se izlazi, potrebno je sačekati malo, sići do ulaza iz kuće ili zgrade i prilagoditi se spoljnoj temperaturi.
"Povećaće se i broj onih koji imaju astmatične tegobe, jer povećana vlažnost u vazduhu šteti pre svega astamatičarima i onima koji se hronično leče od plućnih bolesti", ukazuje profesor Mitrović.
Pri ovakvim vremenskim uslovima broj infarkta se povećava za 30 odsto, ali razloga za paniku nema.
"Treba se malo pričuvati, uzimati lekove redovno i ako nešto nije u redu javiti se svom lekaru da se po potrebi prilagodi terapija", kaže profesor Mitrović.
Sezona gripa nije počela, još nije registrovan virus influence. Vakcina u Domovima zdravlja ima, a imunitet se stiče dve do tri nedelje posle vakcinacije.
Vakcinacija se savetuje osetljivim grupama - hroničnim bolesnicima, trudnicama i starijima od 65 godina.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.