Naftna mrlja iz Rafinerije Sisak ne preti Srbiji

Izvor: Politika, 21.Nov.2011, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naftna mrlja iz Rafinerije Sisak ne preti Srbiji

Naftna mrlja, koja je juče ispuštena u Savu iz napukle cevi naftovoda Rafinerije Sisak u Hrvatskoj, nije stigla u Srbiju. To je jedino što, na osnovu poslednjih analiza kvaliteta vode na ulazu te reke u našu zemlju, koja ne pokazuju bilo kakvo vanredno zagađenje, mogu zvanično da potvrde u Ministarstvu poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede. Nadležni iz Hrvatske nisu obavestili srpske kolege o ovoj nezgodi, ali to je ohrabrujući znak pošto, po međunarodnim protokolima, nisu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << ni obavezni to da učine ako je problem samo lokalnog karaktera.

U svim dosadašnjim sličnim situacijama, kada je i Srbija bila potencijalno ugrožena, okolne zemlje nisu propuštale da pošalju blagovremeno upozorenje, navode u Direkciji za vode.

– Obaveštenje je u interesu zemlje na čijoj teritoriji se dogodi akcident koji je od potencijalne opasnosti po susede. Ukoliko propuste da ga upute, oni snose troškove za otklanjanje nastale štete. Zbog toga upozorenja nikada do sada nisu izostala, pa zato verujemo, mada zvanične informacije do nas nisu stigle, da nema razloga da brinemo zbog naftne mrlje u Savi kod Siska. Ni Bosna i Hercegovina još nije reagovala, što bi se, da pretnja postoji, sigurno desilo jer su oni uzvodno i na udar dolaze pre nas. Za svaki slučaj, zatražili smo zvaničnu informaciju iz Hrvatske – objašnjavaju u Direkciji za vode.

Nafta se u Savu izlila juče, iz naftovoda koji sa Rafinerijom povezuje terminal u naselju Crnac. U saopštenju Jadranskog naftovoda se navodi da je mesto na kojem se dogodila havarija u krugu postrojenja. Državna uprava za zaštitu i spasavanje Hrvatske je proglasila prvi stepen ugroženosti – što takođe potvrđuje da je akcident, bar za sada, lokalnog karaktera – i angažovala ovlašćenu firmu da na reci postavi plutajuće brane koje upijaju naftu. Ta ustanova nije objavila koliko tečnosti je isteklo u Savu i koliki je prečnik mrlje. Uzorci vode sa tog mesta se još analiziraju.

U Sisku se, prema agencijskim izveštajima, u nedelju desio još jedan incident. U Rafineriji je pukao i cevovod koji naftu doprema iz cevovoda do pogona za primarnu preradu. Popravka je u toku.

V. V.

objavljeno: 22.11.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.