Nadmetanje iz srpskog jezika

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 23.Maj.2010, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadmetanje iz srpskog jezika

TRŠIĆ - U Tršiću je u okviru 39. đačkog Vukovog sabora počelo završno 20. republičko takmičenje učenika osnovnih i srednjih škola iz srpskog jezika i jezičke kulture, koje je okupilo 469 učesnika.

Na svečanosti u Osnovnoj školi "Vukova spomen-škola", gde se odvija takmičenje, predstavnici organizatora su, pozdravljajući učesnike, visoko ocenili dostignuti domet učenika koji su stigli do završnog nadmetanja u Tršiću.

Predsednik Društva za srpski jezik >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i književnost Boško Suvajdžić je rekao da je srpska kultura "najsmeliji proboj u Evropu" u novijoj istoriji ostvarila upravo u doba Vuka Stefanovića Karadžića i najvećma njegovom zaslugom i stoga se o moramo učiti od Vuka. "Obrazovanje je najvrednija međunarodna valuta i garant zajedničkog identiteta i oslonac kulture. Svi smo ovde zbog jezika, jezik pamti, ali i zaboravlja i zato ne smemo jezičko pamćenje prepustiti zaboravu", naglasio je Suvajdžić.

Upravnica Vukove zadužbine Slađana Mlađen je, obraćajući se učesnicima takmičenja, ocenila da je to ''najviše mesto borbe za srpski jezik'' i pozvala ih da trajno neguju svoj jezik i da se trude da što više naših lepih reči koriste u svakodnevnoj komunikaciji.

Pomoćnik ministra prosvete Želimir Popov je, čestitajući učesnicima, rekao da se to ministarstvo trudi da raspoloživi novac utroši na najkorisniji način, a najavljujući promene u polaganju male mature, naglasio je da će njen sastavni deo ostati srpski, odnosno maternji jezik.

Ovogodišnje takmičenje iz srpskog jezika i jezičke kulture okupilo je 241 učenika osnovnih i 228 učenika srednjih škola. Pobednici ovog takmičenja su oslobođeni polaganja prijemnih ispita prilikom upisivanja u srednje škole i na fakultete i biće nagrađeni srebrnjacima a, osim diplome, tri najbolja đaka biće nagrađena knjigama.

Pokrovitelj takmičenja je Ministarstvo prosvete, a organizatori su Društvo za srpski jezik i Vukova zadužbina. Knjigama za najuspešnije, nadmetanje su pomogli Ministarstvo kulture, Zavod za udžbenike, "Čigoja štampa" i Filološki fakultet iz Beograda.

Đački Vukov sabor je i ove godine, u rodnom kraju velikana naše kulture Vuka Karadžića, okupio na stotine učenika iz Srbije i Republike Srpske, a ta jedinstvena smotra stvaralaštva mladih, koja je počela u sredu, biće završena danas. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i grada Loznice, manifestaciju organizuje loznički Centar za kulturu "Vuk Karadžić".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.