Nadležni: Nemojte zagađivati reke

Izvor: B92, 11.Jun.2008, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadležni: Nemojte zagađivati reke

Beograd -- Predstavnici Vlade Srbije i Grada Beograda apelovali su na građane da ne zagađuju reke i pozvali ih da se priključe obeležavanju Dana Dunava, 29. juna.

Pomoćnik ministra zaštite životne sredine Dušan Pajkić istakao je da je cilj obeležavanja tog dana skretanje pažnje na to koliko je važno voditi računa o prirodi i njenim resursima. "Obeležavanje Dana Dunava je veoma važno za Srbiju i jer je ona ove godine predsedavajuća Međunarodnom komisijom za zaštitu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sliva reke Dunav (ICPDR) ", kazao je Pajkić.

On je dodao da su do sad ispunjena dva cilja te komisije, a to je priključivanje Crne Gore ICPDR-u i potpisivanje memoranduma o saradnji sa Međunarodnim komisijom za zaštitu reke Save.

Direktor Republičke direkcije za vode Aleksandar Prodanović naveo je da je potrebno više od tri milijarde evra da se prečiste sve reke u Srbiji. On je podsetio da se u Srbiji prečišćava najviše 20 odsto rečne vode i da svi veći gradovi nemaju nijedan prečišćivač na svojim rekama.

Izvršni sekretar ICPDR-a Filip Veler je kazao da je misija te komisije da promoviše i koordinira upravljenje vodama u cilju dobrobiti zemalja u slivu Dunava, u kom živi više od 80 miliona ljudi.

Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Branislav Božović istakao je da bi Beograđani trebalo da budu model kako se štite reke i dodao da je njihova sreća i dužnost da vode računa o Dunavu i Savi.

Dan Dunava je deo saradnje podunavskih zemalja i proslavlja se u svih 13 članica ICPDR-a. U Beogradu će na Kalemegdanu biti centralna proslava tog dana u Srbiji.

ICPDR je osnovan 1994. godine, a nacionalni koordinator aktivnosti te komisije je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Predsedavanje tom komisijom obavlja ministar zaštite životne sredine Saša Dragin.

Savezna Republika Jugoslavija je 30. januara 2003. ratifikovala Konvenciju o zaštiti reke Dunav, a punopravni član ICPDR-a je postala 19. avgusta te godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.