Nadbiskupija pomaže Beograd

Izvor: B92, 04.Jul.2011, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nadbiskupija pomaže Beograd

Beograd -- U prostorijama beogradske nadbiskupije na Banovom brdu biće osnovan prvi dnevni centar za dementna lica.

To su dogovorili zamenik gradonačelnika Beograda Milan Krkobabić i beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar na Banovom brdu, u kući čiji je vlasnik beogradska nadbiskupija.

Beogradska nadbiskupija je spremna da Gradskom centru za socijalni rad stavi na neograničeno raspolaganje svoj prostor koji će nakon adaptacije biti namenjen za dnevni boravak starijih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osoba koje su dementne.

Krkobabić je istakao da sledi izrada akcionog plana i dodao da veruje da će centar biti otvoren do kraja godine.

"U Beogradu ne postoji nijedan centar ni boravak za dementna lica, a procena je da je pet odsto ljudi u Srbiji dementno", rekao je Krkobabić i dodao da će u Dnevnom centru budućim korisnicima biti pružene sociomedicinske usluge.

On je istakao da će centar biti u mogućnosti da smesti 40 ljudi, dve grupe po 20, o kojima će brinuti osam osoba, kao i da će korisnici moći da budu u boravku dok njihovi saradnici obavljaju svakodnevne obaveze i posao.

Krkobabić je naveo da će o ceni smeštaja odlučivati Gradsko veće, kao i da će ona biti srazmerna zaradama.

"Nadam se da će u periodu od tri do četiri godine svakoj opštini biti otvoren po jedan takav objekat", rekao je Krkobabić i pozvao korporacije i pojedince da slede primer beogradske nadbiskupije.

Hočevar je naveo da se objekat od 250 metara kvadratnih nalazi u Požeškoj ulici, u okviru Katoličke župe Svetog Ćirila i Metodija i da je služila za smeštaj starih i bolesnh osoba koje su bile same i za učenje veronauke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.